Jakub Forgács Hokej

Obranca baranov Michal Sersen o finále: Bude to boj o každý puk až do konca

Vo finále play off Bystrice s Nitrou vyčíňajú detaily. Ako zatiaľ vidia vyrovnanú sériu bystrickí hokejisti?

Ilustračný obrázok k článku Obranca baranov Michal Sersen o finále: Bude to boj o každý puk až do konca
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vo finále play off hokejovej Tipsport Ligy medzi HC'05 Banská Bystrica a HK Nitra sa po úvodnom dvojzápase pod Urpínom naplnili prognózy. Nitrania hneď v prvom stratili gloriolu tímu, ktorý v play off až do finále neprehral, a o deň neskôr aj Bystričania prvýkrát na domácom ľade zažili pokoru.

Pri reakciách na doterajšie zápasy sa napriek vyrovnanosti o patovej situácii, aká v šachu nastáva po chronicky opakovaných ťahoch, nehovorí. Každý so sebou nesie podobu poskladanú z rôznych fragmentov. Ich základ utvorili obrovské nasadenie, bojovnosť, občas nervózne prejavy, aké sú hokeju blízke, no aj nadstavba spočívajúca v šťastí, nevydarenom jednom striedaní, jednej nahrávke, náhlom prehratom súboji, po ktorom z protiútoku vyťaží súper. Do deja vstupujú presilovky a oslabenia, zbytočné fauly a prejavy vyplývajúce zo zodpovednosti a psychického tlaku. Prevaha jedného či druhého sa v zápasoch s výsledkami 4:1 a 3:4 porciovala nie na celý zápas, ale na tretiny, minútové úseky, alebo na sekundové úsilie jednej formácie.

Podľa slov trénera „baranov“ Vladimíra Országha sa hráči pohybujú na pevnom, no aj na veľmi tenkom ľade. „Musíme sa oveľa viac tlačiť do bránky a nerobiť zbytočné chyby,“ zdôraznil. „Stav je 1:1 a v porovnaní so začiatkom nastala len jedna zmena. Nestačí vyhrať štyri zápasy, ale už len tri. Pomer na konečný úspech zostáva percentuálne rovnaký 50 na 50,“ dodal Országh.

Rovnako hráči sa stotožnili, že to bude poriadna drina. „Ani v druhom zápase nám nechýbal ‚drajv‘ na víťazstvo, to nás však nerozhodilo a do Nitry pôjdeme minimálne za jedným. Zápasy budú podobné, Nitrania sa vynasnažia tlačiť dopredu a my ich musíme pokryť,“ uviedol útočník Banskobystričanov Tomáš Matoušek.

„Na vyrovnanosti zápasov sa máločo zmení, my nečakáme nič ľahké, Nitra rovnako. Vieme, o čo hráme, bude to boj o každý puk až do konca. Úrovňou sme naplnili očakávania, diváci si takýto hodnotný zážitok zaslúžili, hokej sa musí páčiť všetkým, s peknými gólmi, tvrdými súbojmi, rýchlymi kombináciami. Platí aj pravidlo nedáš, dostaneš. Šancí bolo dostatok na oboch stranách, raz to vyjde, inokedy nie, tak ako sa v hokeji navyklo. Prehrali sme druhý zápas, nič sa nedeje, ideme ďalej, všetko je otvorené. Chybičky sa prekrývajú s veľmi dobrými vecami, máme na čom stavať a čo odstraňovať,“ pokračoval obranca Michal Sersen.

Aj kapitán „baranov“ Tomáš Surový hovoril o typicky vyrovnanom priebehu: „Ako sa na finále play off patrí. Jeden zápas sme vyhrali, ďalší prehrali a okamžite sa začala príprava na tretí. Na ľade súpera sa pokúsime splatiť dlh, Nitra svojou kvalitou nesklamala, my za ňou nezaostávame, obraz hry sa asi nezmení. V play off sa mení situácia každú chvíľu, kto sa do zápasu viac vloží a lepšie sa nastaví, ocitne sa vo výhode. A aj šťastie, ktoré je vrtkavé, si treba zaslúžiť.“

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z druhého finálového duelu na bystrickom ľade!

V OBRAZOCH: Zábery dramatického druhého finále Bystrice s Nitrou
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM