Samospráva

Oboznámiť seniorov, študentov i laickú verejnosť o kultúrnom a kreatívn

Ilustračný obrázok k článku Oboznámiť seniorov, študentov i laickú verejnosť o kultúrnom a
kreatívn
Zdroj: Dnes24.sk

Oboznámiť seniorov, študentov i laickú verejnosť o kultúrnom a kreatívnom priemysle bolo cieľom pondelkovej diskusie v priestoroch banskobystrickej historickej radnice v rámci Akadémie európskeho seniora. Účastníci sa dozvedeli, že mesto Banská Bystrica buduje komplexnú stratégiu podpory začínajúceho malého a stredného podnikania v oblastiach rozvoja kultúrno-kreatívneho priemyslu, inovatívneho podnikania (startupov) či klasického podnikania aj pomocou nástrojov z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

„Diskutovali sme o inováciách hlavne netechnologických a podpore celého kultúrno-kreatívneho sektora v Banskobystrickom kraji, o príkladoch z praxe, ale tiež o novej webstránke, ktorú spúšťame a kde sa ľudia dozvedia o možnostiach, ako sa do projektu zapojiť, a všetko, čo ich v tejto súvislosti zaujíma,“ konštatoval Martin Pechovský, koordinátor projektu a líder kreatívneho priemyslu pre mesto pod Urpínom.

„V súčasnosti plošne, celoslovensky beží podpora dopytovo orientovaných projektov pre tento priemysel. Firmy, živnostníci a slobodné povolania môžu žiadať o príspevok na svoj biznisplán od 50 000 do 200 000 eur. My sme dnes však hovorili o centralizovanej podpore a projekte, ktorý pripravuje Banská Bystrica. Ide o kreatívny inkubátor, kde budú slobodné povolania či začínajúci podnikatelia v kultúrno-kreatívnom priemysle podporení finančnými i nefinančnými nástrojmi, mentoringom alebo ďalšími podpornými nástrojmi a technológiami, ktoré tam budú mať k dispozícii,“ vysvetlil Pechovský.

V praxi to znamená, že podporu u nich nájde napríklad domáci kutil, ale i žena, ktorá vyšíva alebo paličkuje čipky. Ak to obaja nechcú robiť iba pre svoje potešenie, ale chceli by svoje umenie a tvorbu dostať do sveta a predávať ju, majú možnosť naštartovať svoje aktivity v rámci projektu.

Jeho partnerom je i banskobystrické Múzeum SNP. „Je dôležité pomôcť začínajúcim malým a stredným podnikateľom, aby odštartovali svoj biznis, aby sa odrazili a mohli samostatne podnikať. Napríklad v Španej Doline máme zaujímavé čipky, ktoré máme digitálne nasnímané ako ľudovoumeleckú výrobu. Môžeme tak dizajnérovi poskytnúť základ, nejaké vzorky, ak to chce využiť napríklad v oblasti odevného priemyslu,“ priblížil podiel múzea generálny riaditeľ Stanislav Mičev s tým, že je to len zlomok spolupráce.

Ako v diskusii so seniormi a študentmi zdôraznil Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu v EÚ pracuje osem miliónov ľudí. „Má to dobrý vplyv na ekonomiku a vytvára to päť percent HDP celej EÚ,“ dodal. Pripomenul, že únia nie je len o regulácii, ale i o spoločnom kultúrnom priestore a kreatívny priemysel sa snaží čoraz viac podporovať.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Úchvatné jesenné zábery bystrického fotografa
20
Galéria
Foto: Peter Braciník
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM