Monika Obrtalová Rôzne

Obnovujú ďalší kultúrny stánok

V Stredoslovenskom osvetovom stredisku prebieha od začiatku roka rekonštrukcia, pretože priestory inštitúcie neboli pre aktivity SOS dostatočné. Po obnove budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, by tak mohlo stredisko navštíviť viac záujemcov

V kultúrnom stánku vybudujú ďalšie vhodné priestory pre jeho činnosť v nevyužitom podkroví – malú viacúčelovú sálu a výstavné priestory. „Výstavné priestory nemáme, veď my sme sa s výstavami vždy museli sťahovať do prenajatých priestorov,“ uviedla riaditeľka SOS Mária Palúchová. SOS totiž spolupracuje napríklad aj s amatérskymi fotografmi a výtvarníkmi. Nadstavba má slúžiť ako priestor pre tvorivé dielne, vzdelávacie podujatia, súťaže, prehliadky a ďalšie komornejšie kultúrne programy.

Súčasťou rekonštrukcie je okrem obnovy a revitalizácie celého podkrovia aj vybudovanie výťahu a bezbariérového vstupu do podkrovia, pamiatková obnova fasád a úprava dvora. „Nádvorie sa bude v letných mesiacoch využívať na kultúrne podujatia a, samozrejme, bude ho využívať aj naša dielňa ľudových remesiel,“ dodala Palúchová. SOS prostredníctvom svojho zriaďovateľa, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj, získalo na rekonštrukciu približne 1,5 milióna eur z eurofondov. S rekonštrukciou začali začiatkom roka, v úvode toho budúceho by sa už mohli priestory začať využívať.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM