Jakub Forgács Správy

Obnova vojnového cintorína v Majeri: Chodníkmi a parkovacími miestami to skončiť nemá

V budúcnosti by sa mohla rozšíriť spevnená plocha až po severnú stranu a pribudnúť by malo aj oddychové miesto na sedenie. Architekti projektu obnovy vojnového cintorína v Majeri počítali aj s ďalšou zaujímavosťou.

Ilustračný obrázok k článku Obnova vojnového cintorína v Majeri: Chodníkmi a parkovacími miestami to skončiť nemá
4
Galéria

Návštevy archívu, sondážne práce, geodetické zamerania, vypracovanie štúdie, vyhlásenie urbanisticko-architektonickej súťaže, vyhotovenie projektovej dokumentácie, získanie stavebného povolenia či samotná realizácia. To je podľa slov hovorkyne primátora Zdenky Marhefkovej len niekoľko krokov mesta smerujúcich k obnove už takmer zaniknutého pietneho miesta.

„Banská Bystrica sa dnes môže pochváliť tým, že za štyri roky dokázala zrealizovať jedinečný projekt, ktorý vrátil Vojnovému cintorínu v Majeri dôstojnosť,“ uviedla.

Práce boli pozastavené

Prvá etapa obnovy Vojnového cintorína v mestskej časti Majer bola realizovaná pri príležitosti 100. výročia konca prvej svetovej vojny, a v tomto roku bola aj dokončená. Monument s vyhliadkovou plošinou, ktorý sa nachádza na rozhraní vojnového a civilného cintorína, a označenie 506 hrobových miest padlých vojakov, odhalilo vedenie mesta počas Dňa vojnových veteránov dňa 11. 11. 2018. S realizáciou druhej etapy stavebných prác zameraných na výstavbu parkovacích miest a chodníkov začal zhotoviteľ v roku 2019.

„Stavebné práce v rámci druhej fázy museli byť aj pre nepriaznivé počasie na konci roka 2019 pozastavené. Nové chodníky s priepustným mlatovým povrchom a parkovacia plocha s deviatimi miestami však už dnes skvalitňujú prístup peších a motoristov k jednotlivým častiam cintorína. V najbližšom období plánujeme priestor kaplnky Monumentu doplniť o skulptúru z vosku ako tichý stĺp, ktorý bude súčasťou pietnych spomienok. Na jeho realizáciu sme získali dotáciu z rezortu vnútra vo výške 8000 eur,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Pribudne ďalšia zaujímavosť?

Nie je to však posledná aktivita, ktorú samospráva v lokalite vojnového cintorína plánuje realizovať. „V budúcnosti by sa v rámci tretej fázy mohla rozšíriť spevnená plocha až po severnú stranu a pribudnúť by malo aj oddychové miesto na sedenie. Architekti projektu obnovy vojnového cintorína v Majeri počítali aj s ďalšou zaujímavosťou,“ naznačila Marhefková.

„Podľa projektu má byť medzi vojnovými hrobovými miestami kvitnúca lúka s lúčnymi kvetmi. V tejto lokalite je problematická pôda. Preto momentálne s odborníkmi, ktorí majú so zalúčňovaním skúsenosti, vytvárame na vojnovom cintoríne niekoľko pokusných plôch. Na nich odskúšame rôzne postupy výsadby. Nedávno sme zrealizovali sondáž pH pôdy na štyroch stanovištiach, dve plochy ponecháme na samo-vývoj. Je to po prvý raz, čo v Banskej Bystrici pristupujeme k realizácii podobnej myšlienky,“ dopĺňa primátor Nosko.

V priloženej fotogalérii nájdete fotografie k aktuálnemu stavu, ako aj vizualizácie ďalšej aktivity, ktorá by mohla v najbližšom období pribudnúť v priestore Monumentu!

V OBRAZOCH: Druhá etapa obnovy Vojnového cintorína v Majeri bola ukončená
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM