Jakub Forgács Správy Samospráva

Obnova Mestského parku bude opäť na pretrase: Čo chystá mesto?

Mesto na základe príbehov obyvateľov spoznáva, ako park v minulosti vyzeral, na čo slúžil, ale aj to, kto sa v ňom stretával. Nasledovať má konferencia.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Mestského parku bude opäť na pretrase: Čo chystá mesto?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva v procese príprav projektu revitalizácie Mestského parku na Tajovského ulici, na ktorom pracuje participatívnym spôsobom, ponúka viacero informačno-vzdelávacích aktivít. Okrem príbehov, spomienok či historických fotografií, ktoré postupne získava od obyvateľov na tému mestského parku, pozýva najbližšiu nedeľu všetkých záujemcov na podujatie Potulky mestom s príznačným názvom „O parku v parku“. Prvý aprílový deň zas v spolupráci s banskobystrickou Univerzitou Mateja Bela organizuje konferenciu s cieľom edukovať a rozšíriť obzory prítomných o zaujímavé informácie súvisiace s obnovou parku pre potreby súčasnej doby. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Minulosť vs. budúcnosť

Pochopiť a spoznať „ducha mestského parku“. To je hlavný cieľ všetkých organizovaných a plánovaných aktivít. Mesto na základe príbehov obyvateľov spoznáva, ako park v minulosti vyzeral, na čo slúžil, ale aj to, kto sa v ňom stretával.

„Málokto napríklad vie, že tam, kde je dnes mestský park, bola kedysi zeleninová záhrada, ktorá patrila Kostolu sv. Alžbety v Dolnej ulici. Pani učiteľky zo škôlky nachádzajúcej sa v blízkosti zas využívali park na prechádzky a organizovanie rôznych akcií pre najmenších. Viacerí Banskobystričania si spomínajú na prísneho strážnika, nedeľné koncerty vojenskej dychovej hudby či knižnicu na okraji parku,“ vymenovala Adamovičová.

Ďalší pohľad na to, ako by mal park vyzerať v 21. storočí, ponúknu pozvaní hostia v rámci konferencie 1. apríla 2022 na Ekonomickej fakulte UMB v Banskej Bystrici.

O čom bude konferencia sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM