Správy

Obnova dezolátnej cesty napreduje: Lunter prezradil, prečo obyvatelia čakali tak dlho, FOTO

Obnova ciest v okresoch Poltár a Brezno zahŕňa aj havarijný úsek Utekáč - Sihla. Ako to tam aktuálne vyzerá?

Ilustračný obrázok k článku Obnova dezolátnej cesty napreduje: Lunter prezradil, prečo obyvatelia čakali tak dlho, FOTO
11
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Obyvatelia Kokavy nad Rimavicou a Utekáča v okrese Poltár a tiež Sihly a Čierneho Balogu v okrese Brezno sa dočkali rekonštrukcie ciest II a III. triedy, ktoré tieto obce spájajú. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ako správca ciest získal na ich obnovu viac ako 10,4 milióna eur z eurofondov.

Dlhé čakanie

Ako v stredu uviedol na brífingu spojenom s prehliadkou staveniska predseda BBSK Ján Lunter, na túto rekonštrukciu čakali obyvatelia i starostovia obcí veľmi dlho. „Dlhý čas čakania bol spôsobený najmä náročnou projekčnou prípravou, verejným obstarávaním a kontrolami, ktoré v mnohých prípadoch trvali na ministerstvách veľmi dlho,“ konštatoval.

Podľa Miloša Farkaša, riaditeľa zhotoviteľskej spoločnosti Stred Eurovia SK, ktorá cestu stavia v konzorciu s Doprastavom a spoločnosťou SMS, ide o úsek v dĺžke viac ako 34 kilometrov vrátane 14 mostov a jedného zosuvu. Rekonštrukcia, ktorá je rozdelená do dvoch etáp, zahŕňa aj osadenie viac ako 20 kilometrov zvodidiel a rekonštrukciu a vyčistenie 131 priepustov. Kompletne ukončená by mala byť do konca mája budúceho roka.

„Plne si uvedomujeme, akú dôležitosť má táto rekonštrukcia pre celý región, a aj preto rád informujem, že všetky práce napredujú plynule a podľa harmonogramu,“ uviedol Farkaš.

Ako povedal starosta Utekáča Miroslav Barutiak, obyvateľom asi tisícčlennej obce sa obnovou dezolátnej cesty smerom na Sihlu v dĺžke asi 16 kilometrov výrazne zlepší dostupnosť do zamestnania, a to najmä v smere na Brezno a Hriňovú, kde viacerí pracujú. „O desať kilometrov sa tiež skráti dostupnosť na rýchlostnú komunikáciu R2 v Kriváni,“ dodal.

Ďalšie staveniská

Staveniská už BBSK v uplynulých dňoch odovzdal aj na ďalších eurofondových cestách a rekonštrukcie sa tak rozbehli aj v úsekoch Fiľakovo – hranica okresu Lučenec, kde samosprávny kraj zrekonštruuje takmer desať kilometrov cesty a osem mostov, a tiež na úsekoch Pôtor – Dolná Strehová – Lučenec.

„Celkovo sa samosprávnemu kraju podarilo za toto volebné obdobie získať len na cesty a cyklotrasy viac ako 60 miliónov eur z eurofondov. Kraj za posledných päť rokov obnovil viac ako 600 kilometrov ciest a ďalších asi 100 kilometrov by sa malo ešte v dohľadnom čase obnoviť,“ uzavrel Lunter.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Rekonštrukcie eurofondových ciest úspešne napredujú
11
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM