Katarína Oravská Iné športy

Obľúbila si ich aj zlatá Nasťa: Brezňan Ján Medveď vyrába pažby známe po celom svete!

Ján Medveď z Brezna sa venuje výrobe pažieb viac ako dvadsať rokov. Vyrobiť jednu trvá pritom až šesťdesiat hodín. Našej najúspešnejšej zimnej olympioničke Nasti Kuzminovej ich vyrobil hneď niekoľko. A práve s nimi si vystrieľala medaily na zimných olympijských hrách vo Vancouveri aj v Soči.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbila si ich aj zlatá Nasťa: Brezňan Ján Medveď vyrába pažby známe po celom svete!
Zdroj: Dnes24.sk

Brezňan Ján Medveď viac ako dvadsať rokov vyrába pažby. Slovenskej biatlonistke Anastasii Kuzminovej ich vyrobil doteraz päť a ona ich využíva naozaj výborne. „To, že si slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová opäť vystrielala olympijské zlato s mojou pažbou je úžasný pocit. Strieľala bezchybne, čo ma veľmi potešilo,“ neskrýval nadšenie Medveď.

Po Vancouveri, kde Anastasia získala zlato a striebro sa mu prišla osobne poďakovať. „Bolo to také prijemne rodinné posedenie, vymenili sme si darčeky a hlavne zaspomínali na tie prekrásne Nastine úspechy. Bolo to veľké gesto, že taký športovec sa podelil o svoj olympijsky výsledok,“ povedal o stretnutí Medveď.

K výrobe pažieb sa dostal prirodzene, keďže je bývalý biatlonista. „Vyrábam aj iné pažby: poľovné, na športovú streľbu, špeciálne snajperské, historické, kuše, pištole a podobne,“ povedal Medveď. Každá pažba sa podľa jeho slov vyrába približne tak, že sa urobí nákres a potom sa to opracúva. „Dôležité je riadne osadiť hlaveň, to je tá železná časť, potom spraviť kvalitnú povrchovú úpravu a je to hotové,“ opisuje Medveď.

Na výrobu poľovných zbraní používa orechové drevo, ktoré má dobrú štruktúra a peknú kresbu. Na športové pažby sa používa špeciálne upravené drevo, lepením. Výroba jednej pažby trvá približne šesťdesiat hodín. Jeho pažby môžete nájsť po celom svete. „Biatlonové pažby vyrábam pre slovenských a zahraničných športovcoch. Odberateľov mám v celom svete, vo všetkých svetadieloch okrem Antarktídy,“ dodal Medveď.

Foto: Ján Medveď

Ján Medveď vyrába pažby pre Anastasiu Kuzminovú
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM