Jakub Forgács Iné športy

Obľúbený plavecký míting v Bystrici zatiaľ nezrušili: Takto bude vyzerať

Keďže podujatie musí byť bez divákov, organizátori pripravili pre priaznivcov mokrých plaviek aspoň priamy prenos. Kedy sa uskutoční?

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený plavecký míting v Bystrici zatiaľ nezrušili: Takto bude vyzerať
4
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB

Banskobystrický pohár, jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku sľuboval v posledný marcový víkend kvalitnú konkurenciu a výborné výkony. Ponúkal plnenie limitov na Olympijské hry, Majstrovstvá Európy dospelých a juniorov, ako aj testovacie podujatie pre EYOF, ale aj veľmi zaujímavé mená. Avšak, zasiahla „vyššia moc“ v podobe ešte aj dodnes zúriacej epidémii koronavírusu COVID-19. Podujatie sa neuskutočnilo ani o mesiac v náhradnom aprílovom termíne.

Do tretice?

Tretí termín, ktorý bol stanovený na 24. – 25. októbra 2020, začal napĺňať štartovnú listinu znova o veľmi zaujímavé mená.

„Marco KOCH z Nemecka (majster sveta a svetový rekordér na 200 m prsia), celý reprezentačný výber seniorov aj juniorov Rakúska na čele s vicemajsterkou sveta Caroline PILHATSCH, reprezentácie Moldavska, Litvy, výborní plavci z Čiech, plavci zo Srbska, Poľska a samozrejme aj reprezentanti Slovenska už boli predbežne prihlásení. Všetci ostatní, aj zahraniční, ale mali ešte čas (termín konečných prihlášok je do 6. októbra 2020),“ uvádza Plavecký oddiel UMB Banská Bystrica.

V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou s cieľom spomaľovania šírenia koronavírusu však aj ďalšie úsilie organizátorov znova všetko mení. „Ešte do 30. septembra 2020 bola situácia taká, že ani do tretice sa podujatie neuskutoční. Na poslednú chvíľku však svitlo svetielko nádeje a podujatie by sa mohlo uskutočniť. Už však nebude s takou pompéznou zahraničnou účasťou ako po minulé roky a okrem toho bude aj bez divákov,“ píše Plavecký oddiel UMB Banská Bystrica.

"Žiaľ, súčasná situácia okolo koronavírusu je zlá, no nikto z nás ju nezavinil. Bohužiaľ, znova zasiahla vyššia moc. Chápeme vážnosť situácie a chceme v plnej miere rešpektovať nariadenia a rozhodnutia zo strany príslušných ústredných orgánov vedenia nášho štátu. V prvom rade je potrebné dbať na zdravie nás všetkých. Už sme vylúčili z účasti všetkých zahraničných plavcov. Na štarte sa tak predstaví len slovenská špička tohto športu, ktorá je už hladná po súťažiach. Naši reprezentanti si tak môžu vyskúšať pokusy o limity na OH 2021 v Tokiu. Stálo nás to už veľa úsilia a v nemalej miere aj množstvo financií,“ uviedol manažér a riaditeľ podujatia Milan Záborský.

Pre divákov online

Keďže podujatie musí byť bez divákov, organizátori pripravili pre priaznivcov mokrých plaviek aspoň priamy prenos prostredníctvom internetového portálu.

Program je naplánovaný so začiatkom v sobotu 24. októbra 2020 o 9.00 hod., pokračovať bude popoludní od 15.00 hod. slávnostným zahájením, v nedeľu 25. októbra 2020 program pokračuje od 9.00 hod.

Podujatie by malo byť zároveň prvým testom pripravenosti krytého 50-metrového bazéna na usporiadanie 16. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF), ktorý bol taktiež presunutý (až na rok 2022).

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Skvelé plavecké divadlo na Banská Bystrica Cup 2019
4
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM