Obľúbené podujatia opäť v Bystrici. Na Tradičnej chuti jari takmer 100 farmárov a remeselníkov

Okolo 3000 až 4000 návštevníkov malo možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené podujatia opäť v Bystrici. Na Tradičnej chuti jari takmer 100 farmárov a remeselníkov
Zdroj: TASR

Predajcovia tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníci z Banskobystrického kraja v sobotu ponúkali svoj sortiment v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici. Ich počet stúpol medziročne o 20 na 95. Podujatie Tradičná chuť jari – Otváranie Bánoša dáva už niekoľko rokov príležitosť malým domácim výrobcom tradičných výrobkov a tiež záujemcom o takýto druh tovaru.

„Je tu asi 45 remeselníkov, 20 farmárov, 20 výrobcov tradičných jedál a tiež niekoľko ďalších predajcov,“ povedal predseda občianskeho združenia (OZ) Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák. Cieľom podujatia je podľa neho prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. „Postupne by sme toto podujatie chceli pretransformovať na trh regionálnych produktov,“ pripomenul.

Organizátori v spolupráci s OZ Tradičná chuť regiónov predstavujú aj výrobcov starých, pomaly už zabudnutých jedál. Aktuálne sú to napríklad polhorské tľapkance.

Podľa Rusnáka okolo 3000 až 4000 návštevníkov má možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske či bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti.

Zdroj: TASR