Jakub Forgács Rôzne

Oblečenie, školské potreby aj tašku šróbov... V Bystrici si ľudia brali, čo chceli a zadarmo!

Len tak prísť a zobrať si, čo vás osloví? Aj to ste mohli zažiť v banskobystrickej Zóne bez peňazí, kam ľudia nosili veci od výmyslu sveta a iní si ich zase brali. A čo si nevzali domov, poslúžilo na dobrú vec.

Ilustračný obrázok k článku Oblečenie, školské potreby aj tašku šróbov... V Bystrici si ľudia brali, čo chceli a zadarmo!
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok a v sobotu sa v Misijnom dome v Banskej Bystrici uskutočnila komunitná zbierka a zóna bez peňazí zároveň. Každý tam mohol priniesť veci, ktoré už nepotreboval a mohli potešiť niekoho iného a tiež nájsť si niečo, čo sa mu páčilo a zobraziť si to úplne zadarmo

Vyše 800 ľudí

„Od ľudí máme veľmi pozitívne ohlasy, od darcov aj tých, čo si veci odnášali. Bolo pekné zažívať, ako sa to mesto rozpulzovalo pomocou, citlivosťou na potreby okolia. Ešte stále chodia ľudia, aj v pondelok a nosia veci, aj keď sa už Zóna bez peňazí skončila,“ povedala pre Bystrica 24 Zlatica Mečiarová z Komunitného centra eMko, jedna z organizátoriek tohto podujatia.

„Za tie dva dni sa v Misijnom dome premlelo vyše 800 ľudí,“ prezradila Mečiarová. Ako poznamenala, na príprave celej akcie sa podieľali iba štyria hlavní organizátori a šiesti dobrovoľníci, ktorí boli k dispozícii počas jej trvania.

Doniesli aj tašku šróbov

Ako spomenula Mečiarová, najväčší pohyb bol pri potrebách pre domácnosť, bytových doplnkoch, školských potrebách a hračkách, ktoré sa najrýchlejšie míňali. „Do Zóny bez peňazí Ľudia najviac nosili šatstvo. Z kurióznych vecí to bola napríklad taška šróbov, šmirgle a drôtiky, tak to bolo také milé, ale aj sa to posunulo niekomu inému, ktorý sa veľmi potešil,“ povedala s úsmevom.

Podľa Mečiarovej chodili aj veľmi štedrí darcovia, napríklad so štyrmi vreciami šatstva alebo tromi debnami pohárov a bytových potrieb a boli veľmi príjemní. „Ešte rozmýšľali, čo ďalej môžu doniesť, čo treba. Vládla tam taká ľudská atmosféra,“ doplnila.

„Zostalo nám veľa vecí, hlavne šatstva, ktoré teraz triedime. Potom pôjde núdznym a konkrétnym charitatívnym zariadeniam. Máme takú banku šatstva pre núdznych na isté obdobie,“ povedala na záver Mečiarová s tým, že niečo podobné by chceli pripraviť opäť na jeseň, ak sa všetko vydarí. „Ľudia nám hovorili, že by mali záujem aj každý mesiac,“ dodala s úsmevom.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako to vyzeralo v dvojdňovej Zóne bez peňazí!

Foto: Komunitné centrum eMko

Zóna bez peňazí prilákala stovky ľudí: Čo zvýšilo, poslúži núdznym
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM