Jakub Forgács Rôzne

Obec pri Bystrici sa môže pochváliť krásnym prvenstvom: Stala sa NAJ dedinkou roka

Dedinka neďaleko Banskej Bystrice sa môže pochváliť pozoruhodným prvenstvom. Výsledok 24 % hlasov hovorí jasnou rečou. Malachov sa stal Naj dedinkou roka 2014.

Ilustračný obrázok k článku Obec pri Bystrici sa môže pochváliť krásnym prvenstvom: Stala sa NAJ dedinkou roka
Zdroj: Dnes24.sk

Malachov získal titul, ktorý by privítala asi každá obec. V televíznej ankete Naj dedinka roka 2014 nenašiel premožiteľa. Vyspovedali sme preto jeho starostu Ondreja Slivku.

V ankete Naj dedinka roka 2014 získal Malachov najvyšší počet hlasov, až 24 %. Už ste niekedy dosiahli takýto úspech, prípadne umiestnenie v inej súťaži?

V podobnej súťaži Malachov nebol. Obec už bola ocenená čestným uznaním Vidieckej organizácie pre komunitné aktivity a štátnym tajomníkom ministerstva výstavby a regionálního rozvoja SR za projekt „Pod Skalkou“ – Znovuobnovenie komunitného miesta stretávania.

Ako tento krásny výsledok vnímate?

Vnímam to ako poďakovanie všetkým občianskym združeniam, organizáciám a spolkom (máme ích jedenásť) za celých osem rokov môjho pôsobenia vo funkcii starostu.

V čom vidíte dôvody toho, že Malachov získal prvenstvo?

Určite by som na prvom mieste vyzdvihol aktívny komunitný život, kde sa nám podarilo niečo, čo je obdivuhodné na tak malú obec a myslím, že si to Malachovčania užívajú a sú na to právom hrdí.

Mobilizovali ste nejako špeciálne aj ľudí v dedine?

Je pravda, že sme natáčanie chystali šesť týždňov, so zapojením všetkých zložiek v obci a v tom bola asi naša sila a následný úspech.

Čím sa Malachov líši od iných obcí, v čom je výnimočný?

Viete, celá akcia bola veľmi spontánna a samozrejme veľmi dobre pripravená, ľudia sa veľmi ochotne zapájali do všetkých aktivit, čo si myslím bolo aj na televíznych obrazovkách vidieť. Výnimočnosť Malachova je už v spomínanom komunitnom živote, v dobrovoľných budovatelských aktivitách pri skrášľovaní obce, školy, ihriska a podobne. Určite je to aj krásna obec (koncová), v krásnom prostredí a s dobrou infraštruktúrou. Je toho veľa, čo by sa mohlo napísať o celoročných aktivitách v našej obci, ale to by bolo na dlhé rozprávanie.

Foto: obec Malachov (Juraj Solivajs)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM