Monika Obrtalová Kultúra

Občianske združenie Ars é vitae pomáha kultúre

Matúš Sliacky, Slavomír Michna, Adam Stráňavský, Jozef Sivák a Matej Sloboda sú mladí ľudia, ktorí chcú tvoriť kultúru v Banskej Bystrici, ale aj v širokom okolí. Preto založili občianske združenie Ars é viate, ktorého cieľom je organizovať koncerty,

Mohol by si nám predstaviť vaše Občianske združenie? Ako vlastne vzniklo?

Občianske združenie Ars é vitae (z lat. ars=umenie, vitae=život, pozn. red.) je združením aktívnych ľudí, ktoré sa zaoberá organizáciou rôznych kultúrnych podujatí na Slovensku. Vzniklo náhodou počas jedného horúceho augustového dňa v roku 2010, v jednej z kaviarní v Banskej Štiavnici, kde som sedel spolu s mojím dobrým kamarátom Matúšom Sliackym. Keďže vo mne už naozaj veľmi dlho driemala myšlienka dať dokopy zopár ľudí a urobiť nejaký dobrý projekt, pozhovárali sme sa. Keďže obaja máme nesmierne radi hlavne hudbu Johanna Sebastiana Bacha, ešte v ten deň sme začali pracovať na našom prvom spoločnom projekte – Bach Tribute. A za pár týždňov sme rozšírili obzor a rozrástli sme na OZ Ars é vitae.

Kto sú členovia tohto združenia?

Členmi nášho OZ sú všetko aktívni ľudia v oblasti kultúry. Poväčšine ide o študentov, prípadne pedagógov hudby, ale spolu s nami pracujú aj takí, ktorí sa špeciálne venujú reklame, prípadne žurnalistike a pod. Viacmenej sa spolu všetci už dlhšiu dobu poznáme.

Čo je hlavnou úlohou a hlavným cieľom vašej práce?

Našou úlohou je v prvom rade organizovanie kultúrnych podujatí, zatiaľ hlavne hudobných, ale v budúcnosti sa chceme rozšíriť aj do iných druhov umenia. V pláne zatiaľ máme koncerty, festivaly, projekty, fóra, workshopy, stretnutia, atď. Taktiež chceme podporiť aktívnosť a zviditeľnenie mladých umelcov. Chceme pomôcť banskobystrickej kultúre a všetkým aktívnym ľuďom.

Určite máte priebežný plán na tento rok. Mohol by si nám povedať o najzaujímavejších akciách ? Na ktorých sa môžeme zúčastniť v samotnej Banskej Bystrici?

Tak zatiaľ máme v pláne veľa rôznorodých akcií, ale nerád by som niečo prezrádzal. Pripravuje sa aj nultý ročník Festivalu Bachovej hudby, súčasťou ktorého budú koncerty, diskusie orientované na „starú“ hudbu a iné zaujímavé akcie orientované aj pre širšiu verejnosť. Taktiež chceme tento rok urobiť veľa koncertov aj pre skupinu mladých hudobníkov Friends of Music. Chceme tiež robiť menšie komorné koncerty na špecifických miestach s krásnou atmosférou, predovšetkým v Banskej Štiavnici, kde v auguste plánujeme aj menší letný koncert, ktorý ako jeden z mnohých, nebude orientovaný na vážnu hudbu. Ale to ani zďaleka nie je všetko. Okrem toho plánujeme série vianočných koncertov, tak isto aj s koncertom Friends of Music v Slovenskej Ľupči.

Ak by mal niekto záujem pripojiť sa k vám, čo od neho očakávate?

Samozrejme privítame každý prírastok ktorý bude chcieť pomôcť a organizovať všetky spomínané veci. Len aby bol priateľský a mal chuť niečo robiť :)

ddk foto: Slavomír Michna

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM