Jakub Forgács Správy

O titul Dedina roka 2019 zabojuje 23 obcí. Bystrický okres má tiež želiezko v ohni

Súťažiace obce predstavia úspešné postupy pri obnove vidieka, zlepšovaní kvality životného prostredia a rozvoji slovenských dedín na národnej aj medzinárodnej úrovni. Súperiť budú nielen o titul Dedina roka 2019, ale aj o ocenenia v siedmich kategóriách.

Ilustračný obrázok k článku O titul Dedina roka 2019 zabojuje 23 obcí. Bystrický okres má tiež želiezko v ohni
6
Galéria
Zdroj: TASR

Súťaž Dedina roka vstúpila do svojho jubilejného 10. ročníka s 23 prihlásenými obcami, ktoré prostredníctvom nej odprezentujú výsledky dosiahnuté pri ich obnove a rozvoji. O víťazstvo zabojujú obce zo šiestich krajov Slovenska. Informovala o tom Iveta Kureková zo Slovenskej agentúry životného prostredia. Jednou z 23 dedín je aj Hronsek v Bystrickom okrese.

Ide o obce Beluj, Bodzianske Lúky, Bolešov, Čirč, Dohňany, Dolný Vadičov, Domaňovce, Dvory nad Žitavou, Hrabušice, Hronsek, Jesenské, Krivany, Lúky, Matiašovce, Papradno, Pobedim, Podhorie, Raslavice, Stebník, Svätý Anton, Tvrdošovce, Víťaz a Zemplínska Nová Ves. Súťažiace obce predstavia úspešné postupy pri obnove vidieka, zlepšovaní kvality životného prostredia a rozvoji slovenských dedín na národnej aj medzinárodnej úrovni. Súperiť budú nielen o titul Dedina roka 2019, ale aj o ocenenia v siedmich kategóriách a právo reprezentovať SR v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny.

„Národná hodnotiaca komisia, ktorá prihlásené obce navštívi počas mája a júla, ich bude hodnotiť podľa jednotlivých okruhov súťažných kategórií. Zameria sa najmä na ich hospodárenie, programovanie a plánovanie, vytváranie podmienok na rozvoj podnikania, racionálne využívanie prírodných zdrojov, vzhľad obcí, starostlivosť o hmotné aj nehmotné dedičstvo, schopnosť vytvárania partnerstiev, využitie možností cestovného ruchu, atraktivít, ale aj na aktivity starostlivosti o životné prostredie a krajinu,“ informoval Tomáš Orfánus, manažér súťaže Dedina roka 2019. Po ukončení hodnotenia v obciach komisia určí celkového víťaza, ktorý získa titul Dedina roka 2019 a právo zabojovať o Európsku cenu obnovy dediny. Oficiálne vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v septembri.

Vyhlasovateľmi súťaže sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská agentúra životného prostredia, Spolok pre obnovu dediny a Združenie miest a obcí Slovenska.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z obce Hronsek!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Hronseku zachytené na fotkách
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM