Rôzne Správy

O pár dní si pripomenieme 27. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol spoje

Ilustračný obrázok k článku O pár dní si pripomenieme 27. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol
spoje
10
Galéria

O pár dní si pripomenieme 27. výročie Nežnej revolúcie. S tou bol spojený aj dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa uskutočnil 27. novembra 1989 v celom Československu a potvrdil vôľu občanov skoncovať s vládou jednej strany.

Generálny štrajk na podporu spravodlivých požiadaviek vysokoškolákov a občianskych iniciatív vypukol aj v Banskej Bystrici. Masového mítingu na Námestí SNP sa zúčastnili tisíce ľudí. V centre mesta bolo vidno desiatky zástav a transparentov s nápismi oslavujúcimi slobodu ako napríklad „Jednota ľudu zvíťazila, vitaj sloboda!“.

Dôkazy o obrovskej podpore Generálneho štrajku v Banskej Bystrici nájdeme aj v archívoch ŠtB. „Generálny štrajk prebehol vo všetkých okresných mestách a priemyselných strediskách stredoslovenského kraja. Zúčastnili sa ho osoby zo všetkých spoločenských vrstiev, z prevažnej väčšiny organizácií a inštitúcií. Najväčšie zhromaždenia štrajkujúcich na verejných priestranstvách boli v Banskej Bystrici (15 000) a Žilina (cca 20 000 účastní­kov),“ píše sa v dennej situačnej správe ŠtB z 27. novembra 1989.

Teraz máte jedinečnú šancu, pozrieť si archívne zábery banskobystrického Generálneho štrajku v našej fotogalérii!

Generálny štrajk na banskobystrickom Námesti SNP v novembri 1989
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM