Monika Obrtalová Futbal

Novým prezidentom SFZ je Banskobystričan Ján Kováčik

Novým prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa v sobotu 25. septembra 2010 stal Ján Kováčik, majiteľ futbalovej Dukly Banská Bystrica. Rozhodli o tom delegáti SFZ na sobotňajšej volebnej konferencii v seneckom hoteli Senec.

Za nového prezidenta Slovenského futbalového zväzu (SFZ) zvolili na sobotňajšej konferencii v Senci Ján Kováčika. Podnikateľ, producent a majiteľ futbalového klubu Dukla Banská Bystrica dostal v 1. kole hlasovania od delegátov 126 z celkového počtu 153 hlasov. Kováčik sa tak stal v poradí tretím šéfom národného zväzu v samostatnej ére slovenského futbalu po Milanovi Služaničovi (1994 – 1999) a Františkovi Laurincovi (1999 – 2010).

Na konferencii sa v netradične jesennom termíne prezentovalo 154 delegátov (regióny 96, Únia ligových klubov 48, pridružení členovia 10), čo predstavuje stopercentnú účasť. Vo voľbách na šéfa národného zväzu Kováčik zdolal protikandidátov Dušana Galisa (23 hlasov) a Ľubomíra Luhového (4 hlasy). „Také číslo pri hlasovaní som neočakával ani v najoptimistic­kejších predstavách. Ďakujem za podporu a sľubujem, že budeme vykonávať túto funkciu najlepšie, ako viem,“ povedal Kováčik, ktorý pri predstavovaní svojej kandidatúry uviedol: „Mám predstavu o svojom pôsobení vo funkcii prezidenta zväzu, pričom sa chcem opierať o určité piliere. Tými piliermi sú zlepšená komunikácia vo vnútri zväzu, ale aj komunikácia s médiami a verejnosťou. Ďalším dôležitým bodom je zlepšenie infraštruktúry, potrebujeme regulárny štadión v Bratislave a potom aj v ostatných mestách, aby sme boli pripravení na prípadnú spoločnú československú ligu.“ Kováčik, ktorý vo funkcii prvého muža slovenského futbalu vystriedal Laurinca, medzi ďalšie svoje piliere v čerstvej funkcii považuje dôraz na výchovu mládeže, transparentnosť pri ekonomických aktivitách zväzu a nadviazanie spolupráce s ministerstvom školstva SR.

Jedným z programov konferencie SFZ bolo aj odovzdávanie najvyšších ocenení národného zväzu. Zlatý odznak si tak osobne prevzali – Štefan Krídla (šéf Disciplinárnej komisie SFZ), Valér Švec (bývalý hráč a tréner Spartaka Trnava), Pavol Hlavatý (mládežnícky funkcionár SsFZ), Vladimír Lehoťan (funkcionár SsFZ) a za mimoriadny úspech na MS 2010 reprezentačný tréner Vladimír Weiss. „Ďakujem za toto ocenenie, ktoré je ocenením práce nás všetkých. Ďakujem hráčom aj realizačnému tímu. Ďakujem za podmienky, ktoré sme mali vytvorené. Za posledné dva roky boli naše požiadavky splnené na úrovni podľa našich možností. Nie všetky veci sa nám podarili, ale národné mužstvo má na to, aby sa posunulo ešte vyššie,“ povedal Weiss, ktorý pred voľbami na konferencii SFZ volal po korektnosti a profesionalite delegátov.

Čestnými členmi SFZ za celoživotný prínos pre slovenský futbal sa stali Najlepší slovenský futbalista v histórii Ján Popluhár a pre chorobu neprítomný dlhoročný funkcionár Štefan Sapara. Doterajší prvý muž slovenského futbalu a člen exekutívy UEFA František Laurinec dostal podporu všetkých delegátov a stal sa čestným prezidentom SFZ. „Som šťastný, spokojný a vďačný za toto ocenenie. Počas môjho pôsobenia dosiahol slovenský futbal úspechy na reprezentačnej aj klubovej úrovni. Možno mi chýbala v našej futbalovej spoločnosti väčšia radosť z dosiahnutých úspechov. Ale mňa teší, že slovenská futbalová reprezentácia urobila výrazný krok vpred. Myslím, že počas môjho funkčného obdobia prevažujú pozitíva, ale zaznamenali sme aj neúspechy. Za ten najväčší považujem fakt, že sa nám nepodarilo napriek vládnym zárukám postaviť národný štadión. Pritom máme dôstojné stánky pre kultúru a dokonca sme už postavili aj hokejové haly,“ povedal pre TASR Laurinec.

Delegáti sobotňajšej konferencie SFZ ďalej zvolili na poste člena VV SFZ pre organizačné a legislatívne otázky Petra Sepešiho. Na post predsedu revíznej komisie úspešne kandidoval Ján Lipták. Naopak, ani v 2. kole neboli obsadené viaceré posty, takže do týchto funkcií sa bude voliť na mimoriadnej konferencii, ktorá sa uskutoční 16. októbra. Voľby v Senci nerozhodli o tom, kto bude zastávať post viceprezidenta SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy (kandidáti v 2. kole Jozef Antošík a Stanislav Strapek), otáznik visí aj nad postom člena VV SFZ ako zástupca rozhodcov (Dušan Krchňák a Štefan Tomáš), otvorený zostáva aj post člena VV SFZ ako zástupca trénerov (Jozef Vengloš a Ján Kocian).

Zdroj: TASR Foto: hnonline.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM