Jakub Forgács Správy Samospráva

Nový zákon robí vrásky aj mestu: Čo si o testovaní zamestnancov myslí Bystrica?

Mesto je pripravené svojim zamestnancom ponúknuť testovanie zdarma. Má však značné výhrady a nový zákon považuje za neaplikovateľný v praxi.

Ilustračný obrázok k článku Nový zákon robí vrásky aj mestu: Čo si o testovaní zamestnancov myslí Bystrica?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Zamestnávatelia vnímajú vážnosť situácie v tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19, plánované zmeny, ktoré v stredu (10. 11.) schválila vláda, v nich však vyvolávajú obavy. Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Zamestnanec by si mal podľa legislatívy testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho má bezplatne zabezpečiť zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, bude sa to môcť kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. Legislatívne zmeny v nedeľu večer (14. 11.) podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Čo na to Bystrica?

Tieto zmeny sa dotknú aj samospráv, ktoré sú takisto zamestnávateľmi. Zaujímalo nás preto, čo si o novej povinnosti myslí Banská Bystrica.

„Prijatý zákon je podľa nášho názoru neaplikovateľný v praxi, resp. len čiastočne. Nie sú v ňom jednoznačne pomenované kompetencie zamestnávateľa vo vzťahu vstupu zamestnanca na pracovisko, resp. do prevádzok. Aktuálne túto situáciu riešime a čakáme na ďalšie rozhodnutie hlavného hygienika SR, a následne, aké opatrenia vydá Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici,“ uviedla pre spravodajský portál Dnes 24 hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Viac o tom, či bude samospráva ponúkať zamestnancom testovanie zdarma, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: Bystrica je v čiernej farbe Covid automatu, ako to vyzerá v uliciach?
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM