Monika Obrtalová Rôzne

Nový prístroj pomôže ľuďom s rakovinou

V Banskej Bystrici dnes oficiálne spustili prevádzku nového PET/CT pracoviska, ktoré sa nachádza v blízkosti Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Pracovisko je vybavené špeciálnym prístrojom v hodnote 3 milióny eur, ktorý môže výrazn

Prístroj Biograph mCT, ktorý je súčasťou novootvoreného PET/CT pracoviska, patrí k najmodernejším technológiám tohto typu. Výrazne znižuje záťaž pacienta a spresňuje možnosť identifikácie a rozsahu nádorového ochorenia. „Na toto vyšetrenie sa používa značená glukóza. Je to rádiofarmakum, ktoré má tú schopnosť , že vo zvýšenej miere akumuluje v nádorom postihnutých tkanivách. My vieme pomocou tejto látky zistiť, kde sa tento nádor šíri, do ktorých orgánov a lymfatických uzlín. Podľa tohto výsledku vieme potom lepšie posúdiť aj ako chemoterapia zaberá. Ak pacient na chemoterapiu reaguje dobre, nádory prestanú akumulovať glukózu a okamžite to na prístroji vidíme. Pri tých klasických anatomických a zobrazovacích metódach prišla odpoveď oveľa neskôr,“ vysvetlila jedna z pracovníčok centra Lucia Kaliská. Nový prístroj svojimi vymoženosťami dokonca nahradzuje iné vyšetrenia, ktoré nie sú také presné a pre pacienta omnoho zaťažujúce.

Pracovisko PET/CT v sebe spája jednu z najmodernejších diagnostických metód, pretože zahŕňa počítačovú tomografiu (CT) a pozitrónovú emisnú tomografiu (PET). Vyšetrených tu môže byť približne 15 pacientov denne. Jedno takéto vyšetrenie prístrojom Biograph mCT trvá 20 minút a stojí zhruba 1600 eur. Veľakrát však jeho správnym diagnostikovaním ušetrí prostriedky na liečenie onkologicky chorého pacienta na jeden mesiac. „Štandardne vo svete by mal byť jeden takýto prístroj pre 750 tisíc obyvateľov. Doteraz sme ich mali len v Bratislave a v Nitre, preto sme radi, že sa pridala aj Banská Bystrica, odkiaľ to budú mať najmä obyvatelia východného Slovenska bližšie. Výrazne to ušetrí náklady na prepravu pacienta, jeho vyšetrenie a takisto to zabráni aj prípadným komplikáciám,“ vysvetlil námestník Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach Ján Lepej. Okrem onkológie má táto diagnostická metóda využitie aj u niektorých zápalových procesov, pri vyšetrení srdca, ciev a mozgu.

moo

agel sk pristroj
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM