Monika Obrtalová Rôzne

Nový odbor lesov má koordinovať ochranu prírody

Koordinácia požiadaviek ochrany prírody s potrebami lesného hospodárstva je jednou z hlavných náplní činnosti novozriadeného Odboru životného prostredia štátneho podniku LESY SR. Podnik vytvorením nového odboru zvyšuje dôraz na vedecky podloženú a hi

Nový odbor bude okrem toho zastrešovať aj krízový manažment pri mimoriadnych udalostiach v oblasti životného prostredia, pripravovať a pripomienkovať legislatívu, ale napríklad aj poskytovať objektívne informácie verejnosti. Odbor životného prostredia prevzal doterajšie úlohy v oblasti životného prostredia od Odboru usmerňovania lesníckych činností. Samostatný útvar bude mať väčšiu kapacitu a priestor na kontrolu, plánovanie, ale najmä na vytváranie dlhodobých koncepcií a stratégií v oblasti ochrany prírody.

„Podnik reaguje zriadením odboru okrem iného aj na množiace sa útoky niektorých záujmových skupín, sledujúcich ekonomické ciele na slovenské lesníctvo a najmä na LESY SR,“ podotkol vedúci odboru Ján Švančara. Jedným z cieľov odboru bude i komplexné a odborné riešenie problematiky novonavrhovaných chránených území. Záujmom LESOV SR je, aby pod najprísnejší stupeň ochrany spadali iba lokality, ktoré si pre svoju jedinečnosť ochranu zaslúžia. Pred samotným vyhlásením týchto území za chránené územia, je však potrebné odborne, logisticky a finančne zabezpečiť manažment nárazníkových zón týchto území.

V súčasnosti sa ignorovaním tejto nevyhnutnosti bezzásahové územia stávajú ohniskami šírenia podkôrneho hmyzu do okolitých lesov, čím vznikajú štátu obrovské škody na prírodnom prostredí. Odbor životného prostredia bude úzko spolupracovať s orgánmi a organizáciami životného prostredia pri hľadaní spoločných riešení v oblasti ochrany prírody.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM