Marcel Páleš Rôzne

V bystrickej MHD sa chystá novinka: Do autobusov namontujú kamery!

Mnohí ste sa nás pýtali, či sa aj v Banskej Bystrici chystajú "audiozáťahy" na čiernych pasažierov v MHD, alebo či vás môže revízor odpočúvať. Zisťovali sme viac a prinášame vám čerstvé informácie.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickej MHD sa chystá novinka: Do autobusov namontujú kamery!
Foto: Juraj Kuboš / Zdroj: Dnes24.sk

Nahrávaním proti výhovorkám

V posledných dňoch sa v súvislosti s revízormi v MHD skloňovalo predovšetkým hlavné mesto. Totiž tam došlo k zavedeniu nového systému kontroly čiernych pasažierov. V Bratislave sa revízori od prvého marca začali v prostriedkoch MHD pohybovať vybavení audio nahrávacím zariadením. Tak môžu zachytiť výhovorky tých cestujúcich, ktorí si lístok pri nástupe nezakúpili. Cieľom tejto novinky je znížiť počet čiernych pasažierov.

Kamery v Bystrici

Nový systém sa v Bratislave zatiaľ len testuje. Na základe výsledkov možno dôjde k zavedeniu audio vybavenia aj v iných mestách. U nás však nie. „V Banskej Bystrici normálne pokračujú preventívne zásahy revízorov. To, čo bolo zavedené v Bratislave, sa nechystá,“ uviedol pre Global 24 Marek Modranský zo Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen.

V bystrickej MHD však predsalen dôjde k novinke. Pripravuje sa totiž zavedenie kamier do jednotlivých vozidiel. Tie majú slúžiť najmä na kontrolu komunikácie medzi vodičom a cestujúcimi, keďže pravidelne sa vyskytujú rôzne problémy – najčastejšie vo večerných a nočných hodinách. Modranský podotkol, že „cieľom je zvýšenie bezpečnosti cestujúcich. Kamerový systém by však do praxe prišiel až niekedy koncom roka 2013, určite nie v najbližšom ča­se.“

Tak či onak, odporúčame vám dávať si pozor na zakúpenie platného lístka v MHD. Dôvod je jednoduchý: podporíte tak verejnú dopravu a v prípade cestovania načierno môžete byť o pár desiatok eur ľahší.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM