Jakub Forgács Správy

NOVINKA v Bystrici: Unikátna mapa zachytáva desiatky pamiatok

Medený hámor, starý pivovar aj meštiansky dom s unikátnou reťazovou strechou... Aj tie nájdete v prvej mape technických pamiatok Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Bystrici: Unikátna mapa zachytáva desiatky pamiatok
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery, o. z.

Nadšenci pre priemyselnú architektúru z občianskeho združenia Čierne diery a z miniprojektu Sokratovho inštitútu vytvorili prvú mapu technických pamiatok Banskej Bystrice. „Obsahuje 48 objektov v Banskej Bystrici a okolí, krátke texty v slovenskom a anglickom jazyku a GPS súradnice,“ uvádza OZ Čierne diery.

„Medený hámor fungoval takmer 500 rokov a pamätá časy, keď sa v oblasti tvorilo až 40% svetovej medi. Dnes chátrajú aj jeho posledné zachované objekty. Fabrika na modrotlač a stoličková továreň už zanikli, ale napríklad málokto vie, že Hodinovou vežou sa zachoval starý pivovar a meštiansky dom s unikátnou reťazovou strechou, zrejme poslednou na svete,“ píšu o pamiatkach autori.

V sobotu 16. júna od 17:30 prebehne v Pretóriu Stredoslovenskej galérie krst mapy pamiatok. „V diskusii vám predstavíme novú mapu a s pani docentkou Evou Kráľovou sa budeme rozprávať aj o širšej téme ochrany technických pamiatok,“ pozýva občianske združenie.

Občianske združenie Čierne diery už v minulosti vydalo mapy Bratislavy, Trnavy a Prešova, ktoré mali veľký úspech. Postupne takto plánujú spraviť všetky krajské mestá. Cieľom je popularizovať priemyselnú architektúru.

Pozrite si v priloženej fotogalérii prvú mapu technických pamiatok Banskej Bystrice!

V OBRAZOCH: Nová mapa pamiatok Banskej Bystrice
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery, o. z.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM