Správy

NOVINKA v Banskobystrickom kraji: BEZPLATNÉ menštruačné pomôcky pribudnú na ďalších miestach

Predpokladané náklady sú okolo 6-tisíc eur, ale podľa predsedu BBSK Ondreja Luntera dostali dar od súkromnej spoločnosti, ktorý na to použijú.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Banskobystrickom kraji: BEZPLATNÉ menštruačné pomôcky pribudnú na ďalších miestach
Zdroj: Dnes24.sk

Pred dvoma rokmi začal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) distribuovať do 59 stredných škôl (SŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti bezplatné menštruačné pomôcky pre študentky. Teraz túto službu rozširuje aj o 23 kultúrnych inštitúcií v kraji, ktoré vlani navštívilo asi pol milióna ľudí, z toho viac ako 60 percent žien. Zo 450 pracovníkov týchto zariadení je vyše 270 zamestnankýň. Informovalo o tom v utorok v Banskej Bystrici vedenie BBSK.

Problém menštruačnej chudoby

„Ešte pred tromi rokmi mal problém menštruačnej chudoby nábeh na to, aby sa stal predmetom kultúrno-etickej vojny. BBSK je jeden zo sociálne najnáročnejších, najchudobnejších krajov v SR a je s tým reálny problém aj v našich regiónoch. Pritom tieto dámske hygienické potreby by mali byť na toaletách štandardne prístupné ako papier alebo mydlo,“ vysvetlil predseda BBSK Ondrej Lunter.

„Asi štvrtina študentiek našich SŠ mala pravidelne problém s menštruačnými pomôckami, nemohla prísť do školy, preto sme v roku 2022 ako prvý a jediný kraj pristúpili k tejto ‚pionierskej‘ aktivite. Vzorom nám bolo Škótsko,“ konštatoval Lunter.

Kraj vtedy do 59 SŠ, ktoré navštevuje okolo 5 500 študentiek, rozdistribuoval okolo 255-tisích kusov menštruačných pomôcok, čo bol zhruba objem potrebný na tri mesiace. Z 54 SŠ dostal spätnú väzbu, že to malo úspech a nepotvrdili sa ani obavy, že niekto bude dámske hygienické potreby kradnúť alebo to zaťaží krajský rozpočet. Ročná spotreba vychádza približne na 12-tisíc eur.

Kde pribudnú?

„Teraz bezplatné menštruačné pomôcky rozšírime aj na dámske toalety divadiel, knižníc a kultúrnych zariadení rôzneho typu v našej správe vrátane siedmich SPACE centier, kde sa mládež vzdeláva a kde je vysoký pohyb ľudí. Nebude nás to stáť nič. Predpokladané náklady sú okolo 6-tisíc eur, ale dostali sme dar od súkromnej spoločnosti, ktorý na to použijeme,“ dodal šéf kraja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM