Tlačové správy

Nové technológie už aj v školstve: Pozrite sa, čo by mali ovládať všetci učitelia

Moderným technológiám sa nedá vyhýbať ani v školstve. Práve naopak, Slovensko musí zachytiť svetový trend a pripraviť žiakov a študentov na požiadavky trhu práce, ktorý bude vyžadovať aj potrebné digitálne zručnosti. Čo by mali preto ovládať?

Ilustračný obrázok k článku Nové technológie už aj v školstve: Pozrite sa, čo by mali ovládať všetci učitelia
Zdroj: Dnes24.sk

V uplynulom školskom roku bol prvou väčšou „digitálnou“ lastovičkou v školstve pilotný projekt ŠKOLA NA DOTYK zameraný na využitie tabletov a ďalších digitálnych technológií vo výučbe na desiatich školách. V rámci neho získali zúčastnené školy nielen technické vybavenie v podobe cca 300 tabletov, 10 notebookov a 10 veľkoplošných dotykových displejov (tabúľ), ale aj softvér na správu tabletov a softvérovú a didaktickú podporu od organizátora projektu, neziskovej organizácie EDULAB.

A ako ukázali neskôr výsledky sociologického merania, ale aj praktické skúsenosti pedagógov a žiakov zo zúčastnených škôl v Bratislave, Šamoríne, Nitre, Bošanoch, Púchove, Banskej Bystrici, Detve, Poprade, Trstenej a Sabinove, projekt dopadol nad očakávanie dobre.S výnimkou matematiky, vo všetkých kategóriách mierne stúpla úroveň vlastného vnímania školskej úspešnosti zo strany žiakov. Najvýznamnejšie to bolo pri všeobecných schopnostiach a čítaní. Podľa štúdie, až 100 zo 103 žiakov by si želalo naďalej sa učiť pomocou tabletov a až 98 zo 103 žiakov by tablety chcelo na všetkých predmetoch. Pozitívne názory na prítomnosť technológií vo výučbe vyjadrili v štúdii aj samotní pedagógovia. Podľa nich, tablety mali na žiakov jednoznačne pozitívny vplyv, hlavne na ich motiváciu, kreativitu, zodpovednosť, ale aj rozvoj spôsobilostí pri práci s technológiami. Učitelia ocenili na tabletoch aj možnosť práce individuálnym tempom.

Keďže v rámci projektu Škola na dotyk nadobudli desiatky učiteľov cenné skúsenosti s výučbou pomocou dotykových technológií, o ktoré by bolo škoda sa nepodeliť, organizácia EDULAB sa podujala zorganizovať pre učiteľov z ostatných škôl odbornú konferenciu Škola na dotyk LIVE 2. Odznejú na nej prezentácieo výsledkoch predchádzajúcej fázeprojektu, ale aj prezentácie samotných učiteľov zapojených do projektu. Už teraz sa je na čo tešiť, lebo kto mal možnosť zažiť nadšenie a nasadenie, s akým sa všetci učitelia zúčastnených škôl v pilotnom projektezhostili moderného vzdelávacieho softvéru, vďaka ktorému má učiteľ pod kontrolou počas vyučovania všetky tablety v triede, tak dosvedčí, že by to snáď lepšie nedokázali ani jeho tvorcovia. Na konferenciibude okrem toho predstavené aj kurikulumďalšieho projektu – Škola na dotyk AKADÉMIA.

Konferencia Škola na dotyk Live 2 sa uskutoční v Poprade 16. októbra 2014. Vítaní sú na nej pedagógovia zo základných, stredných, ale aj materských škôl, pričom registrácia je bezplatná. Bližšie informácie o programe, ale prihlasovací formulár je dostupný na konferencia.sko­lanadotyk.sk.

(PR) – za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Škola na dotyk
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM