Správy

Nové INFO o chorobnosti v kraji: Najviac chorých je v Bystrickom okrese

V závere roka chorobnosť v Banskobystrickom samosprávnom kraji klesla. Toto hovoria aktuálne čísla...

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO o chorobnosti v kraji: Najviac chorých je v Bystrickom okrese
Zdroj: TASR

Kým niekoľko uplynulých týždňov analýza hlásení detských aj praktických lekárov v Banskobystrickom kraji ukazovala permanentný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), ako aj na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), v poslednom kalendárnom týždni roku 2018 sa situácia mierne zmenila. Výskyt ARO aj CHPO v medzitýždňovom porovnaní výraznejšie klesol. Informovala o tom hovorkyňa bystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

„V prvom prípade o necelú tretinu a v prípade CHPO až o 67 percent. Rovnaká tendencia je aj v medziročnom porovnaní. Do súvisu to z časti možno okrajovo dať s vývojom počasia, ale aj skutočnosťou, že cez vianočné a novoročné sviatky sú deti na prázdninách a mnohí dospelí sú na dovolenkách. Navyše chorobnosť v tomto týždni hlásilo epidemiológom len 45 percent lekárov pre deti a dorast a 35 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých. Tento pomerne nízky počet hlásiacich lekárov spolu s vyššie uvedenými faktormi môžu skresľovať skutočný výskyt ochorení na ARO i CHPO,“ uviedla Tolnayová.

Podľa monitoringu epidemiológov lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V 52. kalendárnom týždni evidoval podľa Tolnayovej bystrický RÚVZ 1684 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 682 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 93 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 38 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach tentoraz v okrese Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen a Žarnovica. Najmenej chorých na ARO zaevidovali hlásiaci lekári v okrese Banská Štiavnica. Chrípka a jej podobné ochorenia najviac šarapatia v okresoch Žarnovica, Poltár, Banská Bystrica a Lučenec. Z hľadiska veku ochorenia na ARO v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky činného obyvateľstva a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Najmenej chorých na ARO je medzi seniormi,“ spomenula Tolnayová so slovami, že takmer rovnaký vývoj chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia.

Ako dodala, v porovnaní s 51. kalendárnym týždňom sa na minimum (0,6 percenta) znížil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v štyroch prípadoch, zápalmi stredného ucha v dvoch a v štyroch prípadoch zápalmi pľúc.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM