Jakub Forgács Správy

Nová výstavba v Španej Doline? Obyvatelia sú proti, spísali petíciu

Aj keď sa väčšina ľudí v Španej Doline stavia proti novej výstavbe, sú za to, aby sa obec ďalej rozvíjala z hľadiska cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Nová výstavba v Španej Doline? Obyvatelia sú proti, spísali petíciu
13
Galéria
Zdroj: TASR

Nový územný plán (ÚP) obce Špania Dolina, ktorý by akceptoval kultúrny, historický a tiež turistický potenciál kedysi významnej baníckej obce, ako aj relevantné pripomienky občanov, pripravuje na schválenie tamojšia samospráva. Pôvodný ÚP, ktorý pochádzal ešte z 80. rokov uplynulého storočia, počítal totiž s väčšou výstavbou domov, čo však súčasní obyvatelia obce považujú za neprípustné.

Stovky podpisov

„Návrh nového územného plánu nám obstarávateľ s architektom predložili na konci minulého roku. Je v dvoch variantoch. Jeden hovorí o tom, že v obci sa nemajú stavať nové domy a obnovovať sa môžu len tie staré, pôvodné, druhý na základe požiadaviek niektorých obyvateľov pripúšťa aj výstavbu nových domov,“ uviedla starostka Martina Wilhelmerová.

Tento návrh však hneď po zverejnení vyvolal u väčšiny obyvateľov obce nevôľu. Spísali proti nemu petíciu, pod ktorú sa podpísalo asi 350 občanov. Obec má síce len asi 220 obyvateľov s trvalým pobytom, pod petíciu sa tak podpisovali aj obyvatelia iných obcí či z Banskej Bystrice.

Obyvatelia rozvoj chcú

Verejné prerokovanie konceptu nového územného plánu bolo v decembri a obyvatelia a inštitúcie mali možnosť predložiť svoje pripomienky do konca januára 2020. Spracovávateľ ich musí následne vyhodnotiť, vyhotoviť súborné stanovisko a spracovať výsledný návrh územného plánu, ktorý sa opätovne musí prerokovať.

Aj keď sa väčšina ľudí v Španej Doline stavia proti novej výstavbe, sú za to, aby sa obec ďalej rozvíjala z hľadiska cestovného ruchu. Podľa starostky sa všeobecne akceptuje rozvoj v oblasti ubytovacích a stravovacích kapacít. V návrhu je napríklad aj výstavba lanovky medzi Špaňou Dolinou a Šachtičkami.

Zábery malebnej Španej Doliny si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Obec Špania Dolina na fotkách
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM