Michal Majer Rôzne

Nová knižka o Banskej Bystrici

Laureáta ceny primátora mesta Banská Bystrica za rok 2009, fotografa, publicistu, novinára a vydavateľa Vladimíra Bártu prijal v utorok 20. júla na pôde magistrátu primátor Ivan Saktor. Dôvodom stretnutia bolo odovzdanie symbolického výtlačku novej o

Autori publikácie, fotografi Vladimír Bárta a Vladimír Bárta ml. spolu s grafikom Petrom Valachom počas stretnutia prezentovali knižnú novinku, v ktorej čitateľ nájde nielen kultúrno–historické a prírodné pamiatky mesta, ale aj historické zaujímavosti banskobystrického okolia, napríklad unikátny drevený kostol v Hronseku, zapísaný do UNESCO, Badínsky prales, kamenné výtvory v Hrochotskej doline, či Ľubietovský Vepor, ktorý je považovaný za stred Slovenska.

Publikácia obsahuje aj kreslené mapy mesta a okolia, cestnú mapu okolia i mapky mikroregiónov. Autori venovali pozornosť aj mestskému hradu, najstaršej a najvýznamnejšej banskobystrickej pamätihodnosti. Čitatelia môžu obdivovať vzácnosti tohto areálu prostredníctvom pozoruhodnej perokresby doplnenej fotografiami jednotlivých objektov i stavebných detailov hradnej pevnosti. Milovníci pamiatok v publikácii ocenia snímky významných plastík, mozaiku nevšedných okien na meštianskych domoch a čarovné, často prehliadané, architektonické detaily i zákutia mesta.

Zdroj a foto: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM