Marcel Páleš Kultúra

Nová hra v Bábkovom divadle: V Bystrici sa bude prekonávať strach z cudzincov

Rozhoduje farba pleti ako farba pulóvra? O odhalenie rôznych predsudkov voči cudzincom sa pokúsia v Bábkovom divadle na Rázcestí, a to cez adaptáciu poviedky Ireny Brežnej o prekonávaní strachu z cudzincov List čiernemu synovi.

Ilustračný obrázok k článku Nová hra v Bábkovom divadle: V Bystrici sa bude prekonávať strach z cudzincov
Zdroj: Dnes24.sk

Ženské úteky je spoločný projekt dvoch divadiel, Bábkového divadla na Rázcestí v spolupráci so Štúdiom T.W.I.G.A. a divadla NoMantinels.

Fyzická vs. vnútorná emigrácia

Témou je fyzická vs. vnútorná emigrácia, novodobá migrácia Slovákov/Sloveniek za prácou do západných krajín a z východných častí Európy na Slovensko, odhalenie predsudkov voči cudzincom medzi národnosťami a rasami, poukázanie na xenofóbiu.

Vyvrcholením projektu sú inscenácie, ktoré sú výsledkom autentického výskumu, jedna v Bratislave pod vedením divadla NoMantinels, a inscenácia Nostalgia v BDNR v spolupráci so Štúdiom T.W.I.G.A. Súčasťou projektu sú tri verejné rozhovory s migrantkami v priestoroch BDNR, ktoré prebehnú počas mesiacov október, november, december, premietanie dokumentárnych filmov študentov VŠMU. V rámci projektu Bábkové divadlo na Rázcestí zrealizuje adaptáciu poviedky Ireny Brežnej o prekonávaní strachu z cudzoty s názvom List Čiernemu synovi.

Národná literárna cena

„Emigrácia je proces, ktorý sa nikdy nekončí,“ znejú slová autorky Brežnej. Narodila sa v roku 1950 v Bratislave, detstvo prežila v Trenčíne. Po maturite v Bratislave emigrovala v roku 1968 s rodičmi do Švajčiarska, kde odvtedy žije a pracuje. Študovala slavistiku, filozofiu a psychológiu na Univerzite v Bazileji. Pracovala ako publicistka, psychologička, učiteľka ruštiny, prekladateľka a tlmočníčka, koordinátorka v Amnesty International a vojnová reportérka.

Realizovala a podporovala rôzne humanitné a ženské projekty v Guinei, Rusku, Čečensku a na Slovensku. S Aspektom spolupracovala od jeho vzniku. Píše prevažne po nemecky, za svoje publicistické a literárne texty získala viacero ocenení, o. i. najprestížnejšiu cenu za nemeckú publicistiku Theodora Wolffa v Berlíne v r. 2002 a dvakrát cenu feministického časopisu Emma v Kolíne.

Týždenník Die Zeit po vydaní románu Nevďačná cudzinka Brežnú označil za najlepšiu prisťahovalkyňu Švajčiarska. Za tento román dostala Brežná v roku 2012 v Berne národnú literárnu cenu, najväčšie literárne ocenenie. Za text List čiernemu synovi dostala mediálnu cenu proti rasizmu Nadácie Christopha Eckensteina v Ženeve v roku 1989.

Premiéra divadelnej hry List čiernemu synovi bude v stredu (6. 11.) o 19:00 v BDNR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM