Jakub Forgács Kultúra

Noc múzeí láka návštevníkov: Bystričania nespite - digitalizujte!

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pozýva všetkých Banskobystričanov i ľudí z blízkeho okolia na Noc múzeí a galérií 2013, ktorá sa uskutoční už túto sobotu. Pripravované podujatie je v poradí už ôsmym ročníkom.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí láka návštevníkov: Bystričania nespite - digitalizujte!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Múzeum spolu s ďalšími múzeami a galériami na celom Slovensku organizuje ďalšiu netradičnú a čoraz populárnejšiu akciu. Len počas tejto jedinej noci nechávajú múzeá a galérie otvorené svoje brány pre všetkých záujemcov až do neskorých nočných hodín.

Noc múzeí v znamení digitalizácie

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, podobne ako ďalších 120 múzeí a galérií na Slovensku, pozýva návštevníkov najbližšiu májovú sobotu na podujatie pod názvom Noc múzeí a galérií, tentokrát na tému NESPÍME – DIGITALIZUJEME! Rok 2013 je v Stredoslovenskom múzeu rokom digitalizácie. Múzeum sa zapojilo do Národného projektu Digitálne múzeum, ktorý je realizovaný v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti.

Na digitalizácii celkového počtu 180 000 hmotných kultúrnych objektov a 3 000 dokumentov nehmotného kultúrneho dedičstva sa Stredoslovenské múzeum podieľa až 14 218 ks zbierkových predmetov – najhodnotnejšou časťou spoločenskovedného a prírodovedného zbierkového fondu, ktoré sú uložené tak v depozite, ako aj v expozíciách Stredoslovenské­ho múzea.

Zachovanie kultúrneho dedičstva

Chcete vedieť ako sa história dostane z blata do kaluže alebo na vlastné oči zhliadnuť špaňodolinský zázrak? – tak v sobotu 18. mája je expozícia Thurzovho domu tým správnym miestom pre vás. Chceli by ste vidieť ako vyzerá digitalizačná jednotka, akému náročnému procesu sa musí každý zo 14 218 zbierkových predmetov z digitalizačnej kampane podrobiť, aby sme získali úplné dáta na uchovanie pre ďalšie generácie? To všetko, ale aj oveľa viac o ceste predmetu do Digitalizačného centra sa dozviete v Matejovom dome na Nám. Š. Moysesa.

V oboch spoločenskovedných expozíciách v Thurzovom i v Matejovom dome zároveň uvidíte cenné dáta vybraných zdigitalizovaných zbierok, ktoré po digitalizácii bude Stredoslovenské múzeum uchovávať nielen pre prezentačné a študijné účely, ale aj z dôvodu zachovania kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie.

Vstupné je dobrovoľné

V prírodovednej expozícii Stredoslovenského múzea v Tihányiovskom kaštieli v Radvani vám prezradia aj to ako zachovávame tajomstvá prírodovedných zbierok a dozviete sa viac o najznámejšom bystrickom krokodílovi. Expozície Stredoslovenského múzea môžete počas tejto noci navštíviť v organizovaných vstupoch v čase od 18:00 hod., pričom posledný vstup na prehliadku bude o 23:00 hod.

Vstupné do expozícií je počas Noci múzeí dobrovoľné. Po návšteve ktorejkoľvek z expozícií Stredoslovenského múzea, získate od nás darček v podobe bezplatnej jazdy mestskou hromadnou dopravou. Táto akcia platí len počas trvania podujatia!

Pre návštevníkov bude MHD zadarmo

„Mesto Banská Bystrica podporí sobotňajšiu Noc múzeí a galérií bezplatnou dopravou v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy (MHD),“ uviedla hovorkyňa primátora Martina Kanisová. Cestujúcim v dopravných prostriedkoch MHD bude poskytnutá od 18:00 do 24:00 bezplatná doprava po preukázaní sa lístkom z návštevy múzea alebo galérie. Do Noci múzeí a galérií sa zapojili Stredoslovenské múzeum – Thurzov dom, Matejov dom a Tihányiovský kaštieľ, Stredoslovenská galéria a Múzeum SNP.

Na bezplatné cestovné stačí cestujúcim jedna pečiatka zo spomenutých múzeí a galérie na vstupnom lístku. „Hľadali sme spôsob, ako vyjsť v ústrety obyvateľom nášho mesta a zároveň podporiť záujem o návštevu banskobystrických múzeí a galérií. Som presvedčený, že tento benefit využije veľa cestujúcich a prispeje tak k väčšej účasti na Noci múzeí a galérií,“ vyjadril sa primátor mesta Peter Gogola.

„Počas jednej noci v roku nechávajú múzeá a galérie na celom Slovensku otvorené svoje brány do neskorých nočných hodín a svojím návštevníkom ponúkajú nenapodobiteľnú, tajuplnú atmosféru,“ dodala Kanisová.

Finančné problémy múzeí

Svojou účasťou aj na tomto ročníku Noci múzeí a galérií zároveň vyjadrujete solidaritu so zamestnancami všetkých kultúrnych inštitúcií na Slovensku! Počas minuloročnej Noci múzeí a galérií odznela výzva, s ktorou sa pracovníci múzeí a galérií obrátili na širokú verejnosť s cieľom upozorniť na neudržateľný stav financovania kultúry na Slovensku. Napriek tejto snahe sa nepodarilo zhoršujúcu zlú finančnú situáciu v kultúrnych inštitúciách zvrátiť.

Finančné problémy, ktorým jednotlivé kultúrne inštitúcie musia dennodenne čeliť, prinútili viaceré múzeá k nepopulárnemu rozhodnutiu nezapojiť sa do tohtoročnej Noci múzeí. „Po zvážení všetkých pre a proti, sme sa rozhodli k tomuto kroku nepristúpiť a už po ôsmy krát otvoríme brány nášho múzeá všetkým návštevníkom. No i napriek tomu rešpektujeme rozhodnutie partnerských kultúrnych inštitúcií a chápeme ich dôvody," reagoval na vzniknutú situáciu riaditeľ SSM Roman Hradecký.

Príďte preto aj vy v sobotu do múzea podporte toto úsilie. Múzeá a galérie sú tu pre vás, avšak to, čo je dnes pre nás všetkých samozrejmosťou, nemusí byť bežné aj zajtra. A tak ako sa dnes zatvorili brány niektorých múzeí, bez vašej podpory sa môžu zatvoriť aj brány vášho Stredoslovenské­ho múzea!

Noc múzeí a galérií má svoju dlhoročnú tradíciu

Noc múzeí a galérií patrí k celoeurópskym podujatiam realizovaným pod patronátom Rady Európy. Hlavným cieľom organizátorov podujatia je prezentácia kultúrneho dedičstva, významu jeho ochrany pri kultúrnej výmene a šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín a regiónov Európy.

Aktivity múzeí počas Noci múzeí a galérií sú orientované na tie činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté. V tomto čase múzeá otvárajú verejnosti svoje „trináste“ komnaty a odkrývajú tajomstvá, skrývané pred ich zrakom. Aj týmto spôsobom môže verejnosť preniknúť do tajov „múzejnej kuchyne“. A práve „odkrývanie tajomstiev“ pomáha verejnosti lepšie pochopiť význam múzeí pri ochrane súčastí kultúrneho a prírodného dedičstva v týchto inštitúciách.

Text a foto: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici

Noc múzeí láka návštevníkov: Bystričania nespite - digitalizujte!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM