Jakub Forgács Kultúra

Noc kostolov opäť pod Urpínom: Na toto všetko sa môžete tešiť v bystrických chrámoch

Všetci milovníci tajomna a historických priestorov si aj tento rok prídu na svoje. V rámci ďalšieho ročníka Noci kostolov na nich v našom meste čaká pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Noc kostolov opäť pod Urpínom: Na toto všetko sa môžete tešiť v bystrických chrámoch
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento rok sa v Banskej Bystrici uskutoční Noc kostolov. Mottom tohto ročníka je citát z biblickej knihy Genezis: „Nech sú svetlá na nebeskej oblohe, aby oddeľovali deň a noc a označovali obdobia, dni a roky.“ Brány banskobystrických kostolov sa pre návštevníkov otvoria v piatok 23. mája 2014 od 19:00.

Znamenie spolupráce kresťanských cirkví

Úlohou projektu je byť pozvaním pre všetkých ľudí dobrej vôle k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných a architektonických pokladov, ale tiež podeliť sa o svoju vieru, o svoj život, a svoje osobné obdarovanie a zručnosti. V našom meste bude Noc kostolov tiež znamením živej spolupráce kresťanských cirkví (ekumenizmus), ktorá hojí rany z minulých storočí.

Program Noci kostolov je zostavený tak, aby sa návštevníci mohli zúčastniť hlavného programu vo všetkých troch chrámoch v centre mesta, ktoré sa tento rok do akcie zapojili. Hlavný program Noci kostolov začne v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici o 19:00 hudobno-slovným pásmom. Na úvod zaznie organová skladba v podaní Beloslava Riečana. Návštevníkov privíta zborový farár Daniel Koštial. Vystúpi tiež Spevokol V. F. Bystrého pod vedením Tomáša Škrabana a mládežnícka kapela Crossroads pod vedením Ľuboša Balážoviča. Históriu kostola priblíži Lýdia Búliková. Pogram bude pokračovať každú hodinu moderovanou prehliadkou so sprievodným programom o 20:00, 21:00, 22:00, 23:00.

Rozozvučí sa aj organ z 18. storočia

Noc kostolov bude prebiehať aj vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie so začiatkom o 20:00. Tu sa návštevníci môžu započúvať do organového koncertu, na ktorom zaznie zvuk mohutného organa, pochádzajúceho z 18. storočia. Sprievodný program je každú hodinu spojený s moderovanou prehliadkou a odborným výkladom o 19:00, 21:00, 22:00.

Hlavný program Noci kostolov uzavrú v Katedrále sv. Františka Xaverského o 21:00. V hudobno-slovnom programe pod názvom Tajomstvo svetla účinkuje Komorné vokálne zoskupenie pod vedením Františka Hermana. Na organe hrajú Marek Dietrich a Magdaléna Kartáčová. Hlavnému programu v katedrále predchádza moderovaná prehliadka o 19:00 a 20:00.

Text: Matúš Kucbel

Foto: ilustračné

Noc kostolov v Banskej Bystrici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM