Monika Obrtalová Rôzne

Nízkopodlažné trolejbusy vyrazia do ulíc až v máji 2011

Zajtra organizuje Dopravný podnik mesta Banská Bystrica deň otvorených dverí, počas ktorého verejnosti predstaví aj nízkopodlažný trolejbus. Nepôjde však o rovnaký typ, aký bude premávať v meste pod Urpínom. Ide len o testovacie vozidlo zapožičané z

„Prešovský trolejbus sme zapožičali preto, lebo má identickú elektrovýzbroj ako je tá, ktorá je zakúpená do budúcich banskobystrických vozidiel,“ hovorí Michal Nemec, predseda predstavenstva dopravného podniku. Nasledovať budú týždenné testy zamerané na prejazdnosť dráhy, správanie sa na sieti alebo stúpanie do kopca.

Trolejbus Škoda 30Tr SOR od českej spoločnosti Škoda Electric, ktorý bude premávať v banskobystrických uliciach, sa momentálne nachádza zmontovaný v Plzni. „Takisto na ňom prebiehajú skúšky, ktoré budú pokračovať v Bratislave a potom v Banskej Bystrici. Sem by mal doraziť v januári budúceho roku a následne sa tu podľa neho budú kompletizovať ďalšie. Prvým z nich by sa cestujúca verejnosť mohla odviesť v máji 2011,“ vysvetľuje Nemec.

Na dni otvorených dverí sa tak Bystričania ešte na tom „svojom“ trolejbuse neprevezú, hoci prešovský mu bude veľmi podobný. Najväčší viditeľný rozdiel bude okrem farebného prevedenia hlavne v počte dverí. Prešovské vozidlo ich má totiž len tri, zatiaľ čo budúce bystrické trolejbusy budú štvordverové. „Pri každých z týchto dverí by mal byť prístroj na čipovú kartu, ale definitívne to bude až po dohode s partnermi a SAD Zvolen,“ uvádza Nemec.

Nové trolejbusy budú mať dĺžku 12,5 metra a kapacitu 97 cestujúcich. „Takisto budú vybavené informačným systémom pre cestujúcich a budú až o tretinu ľahšie ako tie staré. Okrem toho májú aj rekuperáciu, vďaka ktorej budú pri brzdení vracať elektrickú energiu späť do siete,“ popisuje výhody nových trolejbusov Miroslav Snopko, riaditeľ mestského dopravného podniku. Sobota bude vďaka dňu otvorených dverí v mestskom dopravnom podniku výnimočná ešte v jednej veci: mestská hromadná doprava bude v tento deň bezplatná, a to nielen na linkách DPM BB, ale aj SAD Zvolen.

gr, moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM