Monika Obrtalová Kultúra Kultúra

Niťokresba predstaví tvorbu mladej autorky

Vo štvrtok 12. mája o 17.00 hodine sa v Bethlenovom dome na Dolnej ulici uskutoční vernisáž k výstave Vlasty Žákovej (1981) s názvom Niťokresba. Tá predstavuje netradičnú tvorbu tejto mladej autorky v súbornejšom prehľade od roku 2005 po súčasnosť.

Prirovnávanie autorkinho rukopisu k „niťokresbe“ poukazuje na jej kultivovaný spôsob narábania s technikou vyšívania a šitia ako alternatívnym vyjadrovacím prostriedkom média kresby, a to v schopnosti postihnúť jej tvárnosť – rôzny charakter a intenzitu „ťahu“ línie s prechodmi od uvoľnenej skicovitosti až k zautomatizovaniu. Nezostáva len pri povrchovej intervencii hravej výšivky a tkaniny do obrazového priestoru/plochy. Niťovitým „vykresľovaním“ vo vrstvení farebných stôp a plôch zvláda problematiku modelácie, čo súčasne podporuje aj jej rozvinutejší cit pre narábanie a kombinovanie rozličných druhov nití a textílií.

Žáková tematicky reflektuje dnešný lifestyle mladej generácie s akcentom na jej (ne)končiaci nočný entertainment. Využíva pritom predlohy fotografií vyselektovaných zo sociálnych internetových sietí, nepriamo odkazujúc na ich funkciu – zverejňovať, zdieľať, prezentovať. V citáciách (ne)prežitých záznamov spomienok na neviazané párty sonduje emocionálne a psychické pochody a vypätia aktérov. Ich afektované až agresívne pózy a gestá podčiarkuje expresívne podanie „niťokresby“ s využitím materiálových kontrastov a farebných akcentov. V aktuálnejšej tvorbe textilných plastík akoby „zhmotňovala“ after vzrušujúceho party life. Tieto práce dopovedajú o jeho následkoch, dezilúzii a vyčerpanosti. V subjektívne líčených scénach zostávajú viac v centre autorkinej pozornosti ženské aktérky. Jej tvorba sa tak súčasne dotýka aj gendrovej problematiky.

Výstava potrvá do 3. júla 2011

Zdroj: Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM