Michal Majer Krimi

Neznámy páchateľ pozmenil dodatok k zmluve

Vedenie štátneho podniku LESY SR so sídlom v Banskej Bystrici sa vo štvrtok rozhodlo podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci pozmenenia dodatku k obchodnej zmluve. Podľa znaleckého posudku boli dve zo strán textu dodatku k zmluve s dre

Výsledok skúmania potvrdil, že na týchto stránkach, obsahujúcich pozmenený text, bol preukázateľne použitý iný druh tlače. Pozmenený text uvádzal vyššie objemy dodávok dreva, predlžoval dobu platnosti rámcovej zmluvy a definoval aj neštandardnú zmluvnú pokutu vo výške minimálne 50% z kúpnej ceny. Predmetný dodatok k zmluve podpísal v posledný deň svojho pôsobenia u štátneho podniku LESY SR bývalý generálny riaditeľ Alojz Riško. Dodatok k zmluve má tri listy, na druhom liste boli uvedené ceny, podmienky a lehoty dodávok dreva. Dva listy bol neznámou osobou vyňaté, zamenené a všetky tri listy zmluvy bola opätovne spojené.

Trestný zákon v paragrafe 221 klasifikuje takéto konanie ako podvod: Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha uvedený čin a spôsobí ním väčšiu škodu.

„Domnievam sa, že ktosi konal s úmyslom poškodiť záujmy štátneho podniku LESY SR. Nehodláme sa s tým zmieriť a očakávame, že podaním trestného oznámenia na neznámeho páchateľa dávame jasný signál všetkým podvodníkom," povedal generálny riaditeľ Igor Viszlai. Generálny riaditeľ dal pokyn Odboru právnej služby vypracovať podanie na príslušný súd vo veci určenia neplatnosti pozmeneného dodatku k zmluve.

Zdroj: LESY SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM