Monika Obrtalová Rôzne

Neznáme fakty o námestí: Čo v Bystrici bolo a už nie je...

Fakty, o ktorých už dnes tuší len málokto. Návštevníci i obyvatelia Banskej Bystrice sa môžu dozvedieť viac o Námestí SNP, jeho minulých podobách, objektoch či tradičných trhoch. A to na augustových nedeľných Potulkách mestom s podtitulom Čo bolo a n

„Návštevníkom potuliek budú poodhalené minulé podoby námestia, dnes, mimochodom, jedného z najkrajších námestí na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Poslucháči získajú informácie o objektoch, ktoré pôvodne boli na námestí, ale aj o objektoch, ktoré tu dnes stoja. Hovoriť sa bude aj o vývoji a pretváraní tohto priestoru v centre mesta. Návštevníci sa dozvedia viac o čiernom obelisku zo švédskej žuly postavenom na počesť vojakov Červenej a rumunskej armády, ktorí oslobodili mesto v marci 1945.

Podľa Pastuchovej si môžu všimnúť, že na obelisku je text pripomínajúci túto historickú udalosť nielen v ruskom, ale aj v rumunskom jazyku. Reč bude aj o Mariánskom stĺpe či ďalšej dominante – kamennej fontáne. S jej výstavbou sa v prvej polovici 16. storočia spája budovanie dreveného vodovodu v Banskej Bystrici. Okolo roku 1536 stála na mieste fontány akási záchytná nádrž na pitnú vodu, neskôr tento objekt prechádzal rôznymi premenami.

Zo začiatku 20. storočia je známa posledná úprava fontány, ktorá bola postupne dopĺňaná skalami do dnešnej podoby. Pred pár rokmi prešla rozsiahlou rekonštrukciou so snahou zachovať pôvodný tvar a kontúry. „Najmä po zotmení je pohľad na fontánu najkrajší, pretože okrem tých svetelných a farebných efektov sa k tomu pridáva aj zvuková kulisa,“ konštatovala hovorkyňa.

Pozornosť bude venovaná aj tradičným trhom, ktoré boli v minulosti neodmysliteľnou súčasťou banskobystrického námestia, priblížila hovorkyňa. Na záver sa účastníci presunú do Vily Dominika Skuteckého, kde si budú môcť pozrieť obrazy tohto známeho maliara. Za zmienku podľa Pastuchovej určite stojí jeden z jeho najznámejších obrazov Trh v Banskej Bystrici, kde je dominantnou postavou dáma držiaca v ruke červený slnečník – maliarova manželka. „Na tomto obraze nádherne vidieť tú atmosféru trhov, ktoré sa v Banskej Bystrici konajú už po stáročia,“ dodala Pastuchová.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM