Monika Obrtalová Rôzne

Nezamestnanosť klesla opäť pod 9 percent

Podľa najnovších štatistík Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny bolo v máji v banskobystrickom okrese bez práce 5683 osôb, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 8,97 percenta. Pokračuje tak trend z posledných mesiacov, kedy mal p

Banská Bystrica a jej okolie sa opäť dostali pod 9 percentnú hranicu miery nezamestnanosti. Túto negatívnu hranicu totiž okres prelomil na začiatku tohto roka a kvôli dozvukom hospodárskej krízy a zimnému obdobiu sa mu ju nedarilo znížiť. Prvé znaky postupného poklesu počtu ľudí bez práce sa začali objavovať len pred dvoma mesiacmi a podľa aktuálnych štatistík pozitívny trend pokračoval aj v máji. Kým v apríli bolo bez práce 9,07 percenta Bystričanov, minulý mesiac len 8,97 percenta.

Pokles nezamestnanosti zaznamenali vo väčšine okresov Slovenska. V priemere sa znížila o 0,10 percenta na hodnotu 12,84 percenta. Banská Bystrica túto hodnotu kopírovala a takisto sa jej podarilo znížiť počet ľudí bez práce o desatinu percenta. Menej úspešný bol napríklad susedný Zvolen, kde napriek celoslovenskému trendu nezamestnanosť stúpla o 0,04% na 9,76%. Naopak, z okolitých okresov sa darilo najmä Breznu či Žiaru nad Hronom, kde klesla miera evidovanej nezamestnanosti o 0,60, resp. o 0,20 percenta.

Pozitívne správy prišli aj z okresov s najväčšou nezamestnanosťou. V troch najpostihnutejších regiónoch: v Rimavskej Sobote, Rožňave a Revúcej, klesol počet ľudí bez práce o 0,10 až 0,25 percenta. Tieto okresy však aj naďalej ostávajú na chvoste slovenského rebríčka s astronomickou, približne 30 percentnou nezamestnanosťou. Najlepšie už tradične skončilo okolie Bratislavy, kde však nezamestnanosť klesla len nepatrne.

Zaujímavý trend možno badať pri porovnaní priemyselného žilinského okresu s dobudovanou diaľnicou spájajúcou región s Bratislavou a Považím a samotnou Banskou Bystricou, ktorá je dlhú dobu označovaná za spiacu princeznú na Hrone. Rozdiel v nezamestnanosti medzi týmito dvoma okresmi je totiž len 0,21 percenta a neustále sa zmenšuje. Za predpokladu, že sa v Bystrici podarí udržať kľúčové inštitúcie zamestnávajúce množstvo jej obyvateľov a zaplniť priemyselný park v Majeri-Šalkovej, možno aj naďalej očakávať pokles miery evidovanej nezamestnanosti.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM