Marcel Páleš Správy

Nezabudnite si prestaviť hodinky: Čas sa zmení na letný, pospíme si o hodinu kratšie

Tí, ktorí radi spia, budú o hodinu ukrátení. Ale dobrá informácia pre všetkých - dni budú dlhšie, pribudne slnečného svetla. Už v nedeľu sa totiž zmení čas.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite si prestaviť hodinky: Čas sa zmení na letný, pospíme si o hodinu kratšie
Foto: Juraj Kuboš / Zdroj: Dnes24.sk

Zimný čas sa na letný zmení už v túto nedeľu, a to presne o 2:00 stredoeurópskeho času. Hodinky si vtedy upravíme na 3:00 letného času. O pár mesiacov neskôr si zasa hodinky zmeníme o hodinu späť, a to 27. októbra, čiže opäť ako minulý rok pri zmene letného času na zimný.

Zavedenie letného času v rokoch 2012 až 2016 určuje nariadenie vlády SR. Na území Slovenska bol letný čas prvý raz zavedený od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Následne mal tri desiatky rokov prestávku, po ktorej ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvý raz končil letný čas v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas na Slovensku začínal v závere septembra.

Kvôli čomu tieto posuny? Cieľom zavedenia letného času je šetrenie energiou a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Kritici ale tvrdia, že nejde o tak výrazné šetrenie, dokonca niektorým ľuďom tieto zmeny narúšajú biorytmus a spôsobujú zdravotné problémy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM