Rôzne Správy

Nevšedné VIANOČNÉ dobroty Horehroncov: Jedli ste už kapustnicu s medom či sušienkami?

Kapustnica, kapor či zemiakový šalát patria medzi tradičné jedlá na štedrovečerných stoloch. V niektorých regiónoch však nájdeme aj zaujímavejšie vianočné dobroty či ich variácie.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné VIANOČNÉ dobroty Horehroncov: Jedli ste už kapustnicu s medom či sušienkami?
Zdroj: TASR

Keď zaostríme na klasickú horehronskú štedrovečernú večeru, určite tam nájdeme kapustnicu v rôznych obmenách, ale aj pupáky či opekance. Tie sa podávajú s bryndzou alebo makom nasladko. Ryba a šalát patria tiež už medzi tradičné jedlá na Horehroní. My sme sa však zamerali na pár menej známych no jedinečných pokrmov, ktoré sa v niektorých rodinách tradujú už niekoľko generácií.

Sušienky v kapustnici

Prvý netradičný vianočný pokrm pochádza z obce Beňuš. „Naša rodina má podľa tradície na vianočnom stole bryndzové halušky s klobásou, ktorá sa vyvarila s kapustou. Podľa mojich informácií sa v rodine tento zvyk traduje približne od roku 1910,“ prezradila pre spravodajský portál Dnes24.sk pani Norika, ktorej rodina má dodnes na štedrovečernom stole halušky.

Pôstna kapustnica z Valaskej sa zase pripravuje z kapustovej vody. Pridá sa len pár rezancov kapusty a veľa sušených hríbov. Keď sú hríby uvarené, dajú sa do polievky sušienky – sušené jablká, hrušky aj slivky. Potom sa urobí jemná maslová zápražka a neskôr sa pridá smotana.

„Valaštianska kapustnica sa nedochucuje a dáva sa do nej len lyžica medu na zjemnenie,“ porozprávala nám pani Oľga z Valaskej.

Hubová namiesto kapustovej

Zaujímavé sú aj kaše alebo strukoviny, ktoré sa varili na Štedrý večer na storaký spôsob. „Moji rodičia, okrem stolovania, ktoré je typické tým, že všetci jedia z jednej misy, majú na stole tradičnú fazuľovú a hrachovú kašu,“ podelil sa s nami Marcel.

Nie však v každej domácnosti nájdeme na Štedrý večer kapustnicu. Mnoho obyvateľov Mýta pod Ďumbierom má na svojom stole hubovú polievku. „Je to čistý vývar z hríbov zahustený múkou,“ prezradila Lenka. „Ujčok Marian z Mýta povedal, že keď bol dieťa, tak jeho stará mať robila demikát. Natrhaná kôrka chleba zaliata mliekom alebo vodou, to už si nepamätau a podľa chuti sa dala bryndza abo maku,“ vtipne dodala.

A aké nevšedné vianočné jedlá máte na štedrovečernom stole vy? Podeľte sa s vašimi receptami v komentároch pod článkom alebo na forgacs@dnes24.sk.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM