Správy

Nevšedná NOVINKA v bystrickej škôlke: Po obnove tam pribudla aj SAUNA, FOTO

MŠ sa dočkala komplexnej rekonštrukcie zvnútra i zvonka po 50 rokoch. Jej kapacita sa od septembra navýši z pôvodných 126 na 138 miest.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná NOVINKA v bystrickej škôlke: Po obnove tam pribudla aj SAUNA, FOTO
11
Galéria

Symbolicky na Medzinárodný deň detí otvorili v Banskej Bystrici zrekonštruovanú Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska na sídlisku Fončorda. Cieľom obnovy, ktorá sa začala vlani v apríli, bolo zníženie energetickej náročnosti budovy a rozšírenie kapacít. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Po 50 rokoch

MŠ sa dočkala komplexnej rekonštrukcie zvnútra i zvonka po 50 rokoch. Jej kapacita sa od septembra navýši z pôvodných 126 na 138 miest. Samospráva na to získala granty v dvoch projektoch, Európsky hospodársky priestor v programe SK Klíma a Integrovaný regionálny operačný program, čím výrazne ušetrila peniaze v mestskom rozpočte. Celková suma obnovy je 1,3 milióna eur s DPH, spoluúčasť mesta je vo výške zhruba 290-tisíc eur.

V prvej etape sa stavebné práce zameriavali na zvýšenie odolnosti voči klimatickým zmenám a zlepšenie schopnosti reakcie na ne. Druhá etapa sa týkala zväčšenia tried, rozšírenia kapacít, ako aj vytvorenia nových šatní a spŕch. Súčasťou komplexnej rekonštrukcie bolo zateplenie budovy, výmena strechy či svietidiel. Škôlka sa dočkala novej kanalizácie, elektroinštalácie v celom rozsahu a nadštandardom je infrasauna. Areál školy doplnili o dve dažďové záhrady, prekrytie detských pieskovísk a zároveň tam vysadili stromy a ostatnú zeleň.

Na nepoznanie

„Deti sa vrátili do priestorov, ktoré vyzerajú po roku na nepoznanie. Bolo to ťažké obdobie, pretože počas rekonštrukcie museli navštevovať náhradnú škôlku, čo bolo náročné. Každé dieťa v Banskej Bystrici má v MŠ svoje miesto, a z toho mám úprimnú radosť,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Samospráva investovala v posledných rokoch do obnovy škôlok takmer 10 miliónov eur, pričom väčšinu financií získala z eurofondov. Celkovo sa podarilo rozšíriť ich kapacitu o viac ako 300 miest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vynovenú MŠ Šalgotarjánska otvorili na deň detí
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM