Jakub Forgács Správy

Nevšedná návšteva v obciach pri Bystrici. Polícia prišla s poštou za seniormi

Návšteva policajtov priamo v mieste bydliska väčšinou neveští nič dobré. Tentoraz je však za tým niečo iné.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná návšteva v obciach pri Bystrici. Polícia prišla s poštou za seniormi
7
Galéria

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici v spolupráci so Slovenskou poštou rozbieha tento rok preventívny projekt, cieľom ktorého je preventívne pôsobiť prioritne na seniorov, ale i osamelo žijúce osoby.

„Stále sa nájde mnoho dôchodcov, ktorí nie sú členmi žiadnych organizácií, združení a spolkov, nenavštevujú kostoly a rozhlas a televíziu sledujú len sporadicky. A práve seniori, ktorí žijú osamelo a izolovane nemajú dostatok informácií a veľakrát sa stávajú obeťou podvodníkov a zlodejov, ktorí sa pod rôznymi vymyslenými a sofistikovanými zámienkami dostávajú do ich blízkosti, uvedú ich do omylu a podvodom či obyčajnou krádežou ich pripravia o celoživotné úspory alebo cenné predmety,“ uviedla Andrea Petrovičová, preventistka z oddelenie komunikácie a prevencie.

Z tohto dôvodu prišli policajtky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici zaradené na úseku prevencie s myšlienkou navštíviť túto ohrozenú skupinu osôb priamo v mieste ich bydliska a sprostredkovať im informácie, rady a odporúčania takpovediac z prvej ruky. V tomto ich snažení im budú nápomocní práve pracovníci Slovenskej pošty – poštoví doručovatelia, ktorí vďaka dennodennému kontaktu s obyvateľmi svojho rajóna majú znalosť miestnych pomerov a vedia vytypovať seniorov, ktorí by sa mohli stať potenciálnymi obeťami trestných činov.

„Policajti budú apelovať hlavne na to, aby seniori nevpúšťali cudzie osoby do svojich obydlí a v žiadnom prípade nedávali finančnú hotovosť neznámym osobám. Na záver stretnutia každý senior dostane informačný leták, ktorý si bude môcť preštudovať v pohodlí svojho domova,“ dodala Petrovičová so slovami, že preventívny projekt sa bude realizovať postupne počas celého roka a v pilotnej fáze budú oslovení seniori žijúci v obciach v okolí Banskej Bystrice.

V OBRAZOCH: Polícia s poštou za seniormi
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM