Rôzne Správy

Netradičné vianočné jedlá Horehroncov: Halušky i kapustnica s medom

Mnohé rodiny si štedrovečerný stôl prispôsobujú dobe. Existujú však aj také, kde tradícia prežíva z pokolenia na pokolenie.

Ilustračný obrázok k článku Netradičné vianočné jedlá Horehroncov: Halušky i kapustnica s medom
7
Galéria

Keď sa pozrieme na súčasné klasické horehronské štedrovečerné menu, tak tam nájdeme kapustnicu v rôznych obmenách. Nechýbajú pupáky prípadne opekance. Tie sa podávajú s bryndzou alebo makom na sladko.

Rybka a šalát patria taktiež medzi zaužívané jedlá aj na Horehroní. Sú však rodiny, ktoré sa držia aj receptov starých materí.

Halušky na Vianoce

Po prvý netradičný Vianočný pokrm nemusíme ísť ďaleko, a to konkrétne do obce Beňuš. „Naša rodina má podľa tradície na vianočnom stole bryndzové halušky s klobásou, ktorá sa vyvarila s kapustou. Podľa mojich informácií v rodine sa tento zvyk traduje približne od roku 1910,“ prezradila nám Norika, ktorej rodina má dodnes na štedrovečernom stole halušky.

Sušienky v kapustnici

Po ďalší skvost na štedrovečernom stole si odbehneme do Valaskej. Ako sme spomínali, tak kapustnica na Horehroní nie je ničím neobvyklá, ale počuli ste už takýto recept?

Pôstna Valaštianska kapustnica sa pripravuje z kapustovej vody. Pridá sa len pár rezancov kapusty a veľa sušených hríbov. Keď sú hríby uvarené dajú sa do polievky sušienky. Sušené jablká, hrušky aj slivky. Potom sa urobí jemná maslová zápražka a neskôr sa pridá smotana.

„Valaštianska kapustnica sa nedochucuje a dáva sa do nej len lyžica medu na zjemnenie,“ porozprávala nám Oľga Datlová z Valaskej.

Z jednej misy

Pred pár rokmi sme priniesli článok o tom, ako tradičné vianočné pokrmy zanikajú a miznú z našich štedrovečerných stolov.

Kaše a strukoviny nájdete na stole niektorých domácností aj dnes. „Moji rodičia, okrem stolovania, ktoré je typické tým, že všetci jedia z jednej misy, majú na stole tradičnú fazuľovú a hrachovú kašu,“ podelil sa s nami Marcel.

Hubová namiesto kapustnice

Nie však v každej domácnosti nájdeme na Štedrý večer kapustnicu. Väčšina Ďumbierskomýťanov má na svojom stole hubovú polievku.

„Je to čistý vývar z hríbov zahustený múkou,“ prezradila Lenka. „Ujčok Marian z Mýta povedal, že keď bol dieťa tak jeho stará mať robila demikát. Natrhaná kôrka chleba zaliata mliekom alebo vodou to už si nepamätau a podľa chuti sa dala bryndza abo maku,“ vtipne dodala.

Ilustračné foto, TASR

Vianočné zvyky a tradície
7
Galéria
Zdroj: brezno.dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie