Monika Obrtalová Rôzne

Netradičná výstava v Thurzovom dome

Do priestorov Thurzovho domu sa dnes predpoludním presunula putovná interaktívna dielňa s názvom „Tvoja správna voľba“, ktorá do krajského mesta zavítala z Bratislavy. Na výstave majú žiaci tunajších škôl možnosť pozrieť sa na svet očami opitého člov

Za výstavou stojí Prezídium policajného zboru, ktoré chce takýmto spôsobom predchádzať a bojovať proti trestnej činnosti u mladistvých. Projekt je určený pre žiakov 5. ročníkov základných škôl, ktorí sa prostredníctvom štyroch vystavených panelov dozvedia o škodlivosti a účinkoch návykových látok čo najviac. Okrem prednášok vedených príslušníkmi policajného zboru si však môžu na vlastnej koži vyskúšať, aké je to byť zavretý za páchanie trestnej činnosti, čo všetko si človek môže kúpiť namiesto desiatich balíčkov cigariet, alebo ako hľadí na svet človek posilnený alkoholom. „Takýmto interaktívnym spôsobom sa snažíme deťom čo najlepšie priblížiť, ako škodí požívanie alkoholu, cigariet a drog nielen im, ale aj ich blízkym. 9 rokov je ten správny vek, kedy ich musíme podchytiť a ponúknuť im tú správnu voľbu, aby vedeli, ako v živote ďalej,“ vysvetľuje príslušník banskobystrickej polície Ladislav Lietava, ktorý v rámci projektu pôsobí ako jeden z lektorov.

Len v Banskej Bystrici sa do projektu prihlásilo približne 600 detí z miestnych základných škôl. Okrem krajského mesta sa výstavy zúčastní aj ďalších 39 škôl z celého Slovenska. //„Máme vynikajúcu spätnú väzbu od žiakov, ktorí sa projektu zúčastnili. Mnohí z nich sa priznali, že povedali napríklad starším súrodencom, aby prestali piť a fajčiť, prípadne svojim rodičom, aby sa o to aspoň pokúsili,“ //konštatuje Lietava. Putovná výstava bude v priestoroch Thurzovho domu až do polovice mája, odtiaľ poputuje smerom na východ. Celkovo sa projektu zúčastní viac ako 28 tisíc detí zo Slovenska a Českej republiky.

moo

spravna_volba
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM