Martin Károly Od Vás Recept na dnes

Netradičná veľkonočná špecialita: Takto ju pripravuje žiarska poslankyňa

K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. S našim regiónom sa spája klasická šunka a šalát. Poslankyňa žiarskeho parlamentu Mária Biesová sa ale tento recept naučila od svokry z myjavských kopaníc. Čo tak skúsiť veľkonočnú babu? Pozrite si fotorecept.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná veľkonočná špecialita: Takto ju pripravuje žiarska poslankyňa
Zdroj: Dnes24.sk

Recept na veľkonočnú babu mám od svojej svokry,“ hovorí Mária Biesová. Recept pochádza z myjavských kopaníc. „Baba sa podáva k šunke. Ale ja robím aj klasický zemiakový alebo vajíčkový šalát,“ prezrádza ďalej poslankyňa.

Aj keď ide o veľmi jednoduchý recept v rodine Biesových ho pripravujú len počas Veľkej noci. „Považujeme ho za sviatočné jedlo,“ dodáva.

Veľkonočná baba

Potrebujeme:

  • 8 rožkov alebo žemlí
  • Asi pol kila údeného mäsa
  • 6 vajec
  • Soľ, korenie

Postup :

Uvaríme údené mäso. Rožky nakrájame na menšie kúsky. Vlažnou vodou, v ktorej sa varilo údené mäso, zalejeme rožky. Pridáme žĺtky, údené mäso pokrájané na malé kúsky.

Zamiešame, podľa chuti osolíme, okoreníme, môžeme pridať petržlenovú vňať. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Rúru vyhrejeme na 200 o C, plech vyložíme papierom na pečenie a zmes rozotrieme na papier. Pečieme asi 30 –35 minút. Konzumujeme teplé alebo studené s plátkami rolky, chrenu a uvarenými vajíčkami. Dobrú chuť :)

Pozrite si aj fotorecept.

Ak poznáte inú veľkonočnú špecialitu, pošlite ju aj našim čitateľom na ziar@global24.sk. Váš recept radi zverejníme. Najzaujímavejšie z nich budú aj odmenené.

Veľkonočná baba: Fotorecept
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM