Jakub Forgács Správy

Nespokojnosť ľudí sa stupňuje. Za urýchlenú výstavbu R3 sa rozbieha petícia

Príprava projektov na trase severojužného prepojenia stredného Slovenska stále viazne. Reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Ilustračný obrázok k článku Nespokojnosť ľudí sa stupňuje. Za urýchlenú výstavbu R3 sa rozbieha petícia
7
Galéria
Zdroj: TASR

Príprava projektov rýchlostnej cesty R3, ako aj niektorých ďalších potrebných úsekov ciest v centrálnych regiónoch Slovenska stále viazne. Členovia Iniciatívy stredné Slovensko preto iniciujú v týchto dňoch petičnú akciu za urýchlenú výstavbu týchto ciest a koncom novembra chcú v Banskej Bystrici zorganizovať aj programovú konferenciu, zameranú na tieto ciele.

Ako v piatok odznelo na brífingu po skončení zasadnutia výkonného výboru iniciatívy, problémom by sa už mala začať seriózne zaoberať vláda SR a kompetentné ministerstvá. „Chceme vedieť, v akej fáze je príprava projektov na trase severojužného prepojenia stredného Slovenska. Napriek tomu, že sme dostali od Národnej diaľničnej spoločnosti verejný prísľub, že budeme do procesu zapojení, doteraz sa tak nestalo,“ konštatoval primátor B. Bystrice Ján Nosko.

Protesty občanov

Podľa neho v niektorých regiónoch sa už konajú aj verejné protesty občanov, ako je napríklad blokovanie ciest v Ružomberku či Krupine, ktoré upozorňuje na nečinnosť kompetentných. „Do takýchto protestov sa chcú zapojiť už aj ďalšie obce a mestá,“ doplnil Nosko.

Na stretnutí zástupcov iniciatívy sa dnes zúčastnil aj nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Ako uviedol, jeho zámerom je pripojiť sa ku všetkým aktivitám, ktoré zástupcovia zapojených miest a obcí iniciujú. Sám chce už teraz prostredníctvom svojej webovej stránky vyzývať občanov, aby túto iniciatívu podporili.

Problémom hľadanie financií

Ako zdôraznil primátor Ružomberka Igor Čombor, úlohou iniciatívy bude okrem iného hľadať pochopenie a zhodu medzi poslancami opozície a koalície v Národnej rade SR, ale aj medzi obyvateľmi krajiny, pre uvoľnenie dlhovej brzdy. Jej odblokovanie by rýchlejšie prinieslo finančné zdroje na stavbu rýchlostných komunikácií.

Vznik a prácu iniciatívy privítal aj splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík. „Výstavba tejto cesty, ako aj niektorých ďalších, je v programovom vyhlásení vlády. Sám chápem vyhlásenie starostov a primátorov a viem, že nespokojnosť občanov je oprávnená. Budem sa snažiť, aby sa aj podmienky pre uvoľnenie dlhovej brzdy nastavili tak, aby to bolo priechodné aj v opozícii,“ povedal. Podľa neho v súčasnosti je najväčší problém práve pri hľadaní financií na projekty výstavby rýchlostných komunikácií.

Iniciatívu stredné Slovensko založilo na jar tohto roku deväť primátorov miest Žilinského a Banskobystric­kého kraja.

Foto: ilustračné

Autá
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM