Monika Obrtalová Rôzne

Nepríjemné obdobie výskytu peľu inváznych rastlín

V uplynulom týždni opäť pokračovala dominancia slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín na celom území Slovenska. Ich najvyššie koncentrácie zaznamenali uplynulý týždeň monitorovacie stanice Peľovej informačnej služby (PISA) zaznamenali v Ba

„Pre polinotikov však nastáva nepríjemné obdobie výskytu peľu silne alergizujúcej paliny a ambrózie, ktoré budú dominantnými a najsilnejšími alergénmi pre celé letné obdobie. Peľ týchto inváznych rastlín totiž zachytili monitorovacie stanice PIS na väčšine územia Slovenska, pričom oproti predchádzajúcemu týždňu ich koncentrácie výrazne stúpli. Hladina peľu ambrózie dosiahla v ostatných dňoch najvyššie koncentrácie v Bratislave, silne alergizujúci peľ paliny zas v Banskej Bystrici a v Trnave. Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ paliny väčšinou v stredných a nižších koncentráciách. K tomu sa ešte stále- aj keď v nižších koncentráciách, vyskytuje aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Hladiny peľu tráv ostanú približne na tejto úrovni až do jesene. Vo veľmi vysokých koncentráciách sa naďalej udržiavajú denné koncentrácie spór (plesní), pričom okrem rodu Cladospórium veľmi vysoké hladiny dosahujú najmä spóry rodu Alternária i Epicoccum,“ uviedla viedla k peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Dodala, že druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal aj peľ ďalších bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, chmeľu, skorocelu , štiavu a plamienka. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium, Alternária a Epicoccum. Prognóza na najbližšie dni tiež nie je priaznivá- na celom Slovensku bude totiž v ovzduší naďalej dominovať peľ bylín. Na väčšine územia Slovenska sa naďalej bude vyskytovať slabo alergizujúci peľ pŕhľavovitých bylín, hojne kvitnú aj byliny z čeľade astrovitých (okrem iných aj zlatobyľ).

„Preto očakávame stále sa zvyšujúce hladiny peľu paliny a ambrózie v ovzduší, najvýraznejšie však bude pribúdať silne alergizujúci peľ paliny a v teplejších oblastiach aj peľ ambrózie. Udržia sa aj veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium spolu s rodmi Alternária a Epicoccum,“ komentuje aktuálnu peľovú situáciu RNDr. Lafférsová. Počas búrok a daždivých dní bude dochádzať k poklesu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. Správa je spracovaná na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ Banskej Bystrici, ÚVZ SR v Bratislave, a RÚVZ v Košiciach, Trnave, Nitre a Žiline.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM