Iné športy

Nepremeškajte Banskobystrický maratón. Vrchol atletickej sezóny je tu!

Jedinečný večerný maratón privíta účastníkov a divákov z viac než desiatich krajín. S viac než 500 dobrovoľníkmi je aj najväčším dobrovoľníckym podujatím na strednom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Nepremeškajte Banskobystrický maratón. Vrchol atletickej sezóny je tu!
7
Galéria
Zdroj: Marathon Banská Bystrica

Podujatie, ktorého každý ročník je jubilejný – Banskobystrický maratón, píše ôsmy rok svojej histórie. Už druhýkrát sa môže pýšiť unikátnym prívlastkom jediný večerný maratón v Strednej Európe. „Pre bežcov v regióne je to vrchol seriálu Marathon BB Tour, ktorý je jedinečný nielen férovým bodovaním so zohľadnením vekových koeficientom, ale najmä atraktívnou medailovou skladačkou. Práve do nej zapadá aj hodnotná účastnícka medaila, ktorá nesie pre tento ročník symboliku ozubeného kolesa s výsečou na ôsmych hodinách. Čas má pozitívny vplyv nielen na výkonnosť bežca, ktorý trénuje, ale v jeho toku dozrieva a vyvíja sa aj podujatie. To, čo začalo v roku 2012 ako ambiciózny projekt s cieľom dať mestu pod Urpínom zaslúžený maratón, je dnes jedným z top podujatí v slovenskom bežeckom (a nielen) kalendári,“ uviedol organizátor podujatia Miroslav Štrba.

Ako ďalej uviedol, tretí najväčší na Slovensku a jednoznačne medzinárodný – to je dnes charakteristika Banskobystrického maratónu, ktorý privíta účastníkov a divákov z viac než desiatich krajín. „Región Banskej Bystrice žije športom. Snahy organizátorov sú dlhodobo späté s koncepčným rozvojom a propagáciou pozitívneho vzťahu k pohybu a zdravému životnému štýlu u najširšej verejnosti. Každý môže byť víťaz a každého výkon je rovnako dôležitý. Všetci majú na trati a v cieli rovnaký servis. Pretekári sa môžu tešiť nielen na štyri občerstvovacie stanice v každom kole, ale aj na dve infocentrá, registráciu priamo v nákupnom centre Europa SC, masáže a tejpy v cene štartovného, či zľavnený vstup na plaváreň. Dobeh na rozžiarený štadión je nezabudnuteľným zážitkom, ktorý nikde inde neokúsite,“ poznamenal.

Banskobystrický maratón 2019 sa blíži
7
Galéria
Zdroj: Marathon Banská Bystrica

Po minuloročnej premiére na inovovanej okruhovej trati majú okrem bežcov svoje miesto na štarte aj inline korčuliari a kolobežkári – obidve kategórie spoznajú práve tu svojich Majstrov Slovenska. Zážitkom pre celú rodinu bude určite 4,2km Minimaratón a 7km na kolieskach akéhokoľvek druhu.

„Podujatie sa rozrástlo práve o tieto kategórie, pretože šport je skutočne pre všetkých, nielen pre výkonnostných atlétov. Stelesnením toho je aj slávnostný ceremoniál spojený so žrebovaním cien spomedzi všetkých, ktorí prebehnú cieľom.“ pokračoval Štrba.

Popri účastníkoch na trati si na svoje prídu aj diváci. Organizátori očakávajú viac než desaťtisícovú divácku kulisu, ktorá prispeje k neopakovateľnej atmosfére podujatia. Diváci sú dôležitou cieľovou skupinou nielen pre organizátorov, ale aj pre partnerov podujatia. Celé maratónske Expo bude zamerané na aktivity pre nich. Popoludňajší program, okrem partnerských prezentácií, bude ponúkať tanečné a hudobné vystúpenia na pódiu v areáli Europa SC, popri trati bude zriadených hneď niekoľko funzón. Hlavné pódium na Štadióne SNP na Štiavničkách bude žiť populárnou hudbou – o 22:00 vystúpi legenda Modus Memory s Mariánom Grexom a bodkou za programom bude polnočná svetelná show. Dominantnou atrakciou pre všetkých bude 30-metrový teplovzdušný balón priamo na ploche štadióna.

„Banskobystrický maratón je s viac než 500 dobrovoľníkmi aj najväčším dobrovoľníckym podujatím na Strednom Slovensku. Organizátori vyzývajú každého, kto chce zažiť atmosféru vrcholného športového podujatia z iného uhla pohľadu, než ako bežný divák, aby neváhal a prispel svojou troškou k organizácii tohto športového sviatku – registrácia dobrovoľníkov práve prebieha. Všetky kontakty na realizátorov akcie nájdete na stránke podujatia www.marathonbb.com,“ dodal Štrba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM