Marcel Mojžiš Rôzne

Nepokazte si jedlom Vianoce: Všetko, čo by ste mali vedieť o rozumnom stravovaní

Vianoce nemusia byť iba časom pohody, ale ak si nedáte pozor, môžete s poriadnymi nepríjemnosťami skončiť hravo na pohotovosti. Žlčníkový záchvat, hnačky, kŕče či bolesť žálúdka. S takýmito problémami by sviatky nechcel prežiť zrejme nik. Odborníci preto radia: s jedlom to určite nepreháňajte.

Podľa skúseností medicínskych odborníkov sú Vianoce aj časom častých návštev pohotovostí. Dôvodom je zvyčajne nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení.

Pri šaláte radšej pozor

„Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka – rovnako bielka, ako žĺtka,“ konštatovala odborníčka.

Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť napríklad namiesto smotany nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, čo je cez sviatky značne zvýrazní. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu.

Víno? Ženy len 2 deci

Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému a to pre mužov dvakrát dva dcl vína najlepšie červeného a pre ženy dvakrát jeden dcl vína.

Ako postupovať, ak sa predsa len prejavia ťažkosti? „Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky, či zvracanie je potrebné ihneď si nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára. Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí o aký mikroorganizmus sa jednalo a odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte,“ vysvetľuje hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Prejedanie sa bez histórie

Prejedanie sa počas sviatkov, ako sú Vianoce, nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokov v ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky – hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou – to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia. Tí napriek vyššej fyzickej aktivite boli v jedení podstatne skromnejší. Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok – kapustová s hríbami, šošovicová, či fazuľová polievka a zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, pupáky s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba. Možno by mnohým z nás prospelo vrátiť sa aspoň čiastočne k týmto tradíciám.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM