Jakub Forgács Samospráva

Neplatiči Breznu dlžia na daniach až 427 000 eur. Mesto ich zverejnilo na svojom webe

Brezno zverejnilo na stránke mesta zoznam daňových dlžníkov ku koncu minulého roka. Sľubuje si od toho zníženie stavu takýchto pohľadávok.

Ilustračný obrázok k článku Neplatiči Breznu dlžia na daniach až 427 000 eur. Mesto ich zverejnilo na svojom webe
Zdroj: TASR

Dlžia státisíce eur…

„Výška daňových nedoplatkov za fyzické aj právnické osoby v meste Brezno ku koncu minulého kalendárneho roka predstavuje čiastku 426 963,51 eur,“ informovala asistentka primátora Alena Šperková. Upozornila však, že zverejnenie nie je náhradou postupu vymáhania formou exekúcie, ide iba o podpornú aktivitu.

„Tak, ako v iných mestách existujú takzvané ‚tabule hanby‘, aj mesto Brezno očakáva pokles dlžníkov práve na základe ich zverejnenia. Skúsenosti iných samospráv sú rôzne. Pokiaľ niekde obyvatelia zareagovali, v inom meste to nemalo žiaden účinok,“ konštatovala Šperková. Dlžníci by si podľa nej mali uvedomiť, že spôsobujú komplikácie sebe, ale aj obci. Navyše sa dlžné čiastky navyšujú o poplatky a o súdne trovy.

Komplikácie pre mesto aj pre dlžníkov

Vymáhanie je komplikované a zdĺhavé. „Mnohí dlžníci neuhradia svoje záväzky celé roky a keďže ich počet z roka na rok narastá, výrazne tým ovplyvňujú finančný tok a samotné hospodárenie," pokračovala Šperková. Bojovať proti dlžníkom chce Brezno ich zverejnením na svojej stránke

Dlžníci nepochodia ani so žiadosťami o nájom bytu a ani pri uplatňovaní si príspevku na bývanie. Dôchodcovia, ktorí sú dlžní mestu, nemôžu získať podporu formou poukážok pre seniorov. „Akákoľvek požiadavka vznesená od občana – dlžníka vo veci nakladania s majetkom mesta, nájom, kúpa či prenájom, je z procesu posudzovania vylúčená,“ doplnila na záver Šperková.

Okrem daňových dlžníkov je na webovej stránke mesta Brezno zverejnený aj zoznam neplatičov za nájom bytov a nebytových priestorov. Tento je aktualizovaný k 20. dňu za predchádzajúci mesiac. Problém s neplatičmi sa bude riešiť aj na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM