Monika Obrtalová Kultúra

Nenechajte si ujsť Tvorivé leto v galérii

Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici pripravila pre verejnosť grafické tvorivé dielne, ktoré budú prebiehať v rámci výstavy grafických listov cestopisného albumu z polovice 19. storočia od Karola Ľudovíta Libaya s názvom Aegypten. Reisebilder a

Touto aktivitou sa galéria snaží verejnosti sprístupniť oblasť výtvarného umenia formou, kedy návštevník galérie nezostáva len pozorovateľom, ale je aktívny a tvorí vlastné diela. Súčasťou tvorivých dielní je získanie technických zručností v oblasti grafickej tlače, často v alternatívnom prevedení.

Hlavné témy víkendu budú cestovanie, cestopisy, zaznamenávanie stôp, mapy. Tak ako vystavené litografie dokumentujú cesty autora po Egypte, bude aj činnosť v dielňach zameraná na zážitky z cestovania svetom, krajinou, galériou. Návštevníci spolu s lektorom sa vyberú sa na dobrodružnú cestu po známych aj skrytých zákutiach galérie a mesta Banská Bystrica, z ktorej si prinesú veľa zážitkov, stôp a iných výtvarných záznamov. Tie budú potom v dielni ďalej spracúvať, vytvoria si vlastné grafické listy a vyskúšajú si techniky tlače z hĺbky, napríklad suchú ihlu.

Aktivita je vhodná pre deti od 6 rokov ale aj pre dospelých návštevníkov. Návštevníci si môžu vybrať, či prídu v sobotu, v nedeľu alebo obidva dni, každý deň je na programe iná aktivita. Tvorivé dielne galéria pripravila v spolupráci so študentmi Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Realizáciu podujatia finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Zdroj: Stredoslovenská galéria

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM