Marcel Páleš Kultúra

Nemohli vlastniť psa a krčmár im nenalial pivo: Pod Urpínom sa spomínalo na rómsky holokaust

Pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu si dnes v Pietnej sieni Múzea SNP v Banskej Bystrici spomienkovým podujatím a pietnym aktom pripomenuli obete, ktoré v noci z 2. na 3. augusta 1944 zahynuli v koncentračnom tábore v Osvienčime.

Ilustračný obrázok k článku Nemohli vlastniť psa a krčmár im nenalial pivo: Pod Urpínom sa spomínalo na rómsky holokaust
Zdroj: TASR

Podujatie pripravili Občianske združenie (OZ) In Minorita a Múzeum SNP v spolupráci s Ústavom etnológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Do siene si obete prišli uctiť a pripomenúť nielen ľudia z okolia Banskej Bystrice, ale aj z Nitry či východného Slovenska, informovala Zuzana Kumanová z OZ In Minorita.

Osudy slovenských Rómov počas vojny

Podujatie je súčasťou projektu Ma bisteren! (Nezabudnite!), ktorého cieľom je pripomínať príkoria páchané na Rómoch počas 2. svetovej vojny. „Projekt Ma bisteren! vznikol v roku 2005 ako odozva na to, že otázka rómskeho holokaustu je neznáma – verejnosť rómska aj nerómska o tejto téme vie veľmi málo. V snahe priblížiť osudy slovenských Rómov počas 2. svetovej vojny sme pripravili takýto projekt. Jeho cieľom bolo na jednej strane označiť tie miesta, kde dochádzalo k porobe – postavili sme sedem pamätníkov. Na druhej strane hovoriť o tej téme,“ konštatovala Kumanová.

Od začiatku 90. rokov 20. storočia sa na mieste bývalého „cigánskeho tábora“ v Osvienčime – Brezinke konajú pietne spomienkové stretnutia, predovšetkým z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií. Ide o pripomienku zrušenia tábora v roku 1944. Tomu predchádzala likvidácia posledných väzňov. Potom, ako odtiaľto deportovali práceschopných väzňov, v noci z 2. na 3. augusta bolo zostávajúcich 2897 rómskych mužov, žien a detí zavraždených v plynových komorách, priblížila Kumanová.

Krčmár im nesmel naliať pivo

Etnológ – romista Arne Mann doplnil, že 2. august si pripomínajú Rómovia v celej Európe ako Pamätný deň rómskeho holokaustu. Prvýkrát sa táto pietna slávnosť konala v Pamätníku SNP v spomínanom roku 2005, keď tam osadili pamätnú tabuľu. „Má pripomínať rómsky holokaust. Ma bisteren! znamená Nezabudnite!, takže je to pripomienka týchto udalostí,“ uviedol Mann.

Ako ďalej objasnil, v špeciálnom „cigánskom tábore“ v rámci Osvienčimu II – Brezinky boli sústreďovaní Rómovia zo zemí, ktoré boli okupované Nemeckom. Špecifický bol v tom, že bol rodinného charakteru. „Bol daný ako v úvodzovkách vedecké pracovisko doktorovi Mengelemu, ktorý vyložene robil pokusy na rómskych ženách, tehotných ženách, dvojičkách. Keď si uvedomíme už tieto veci, tak naozaj o tom nemôžeme mlčať. O tom naozaj treba hovoriť. A to, že na Slovensku napríklad Rómovia za Slovenského štátu nesmeli vlastniť psa a krčmár im nesmel naliať pivo, sú tie absurdnosti, ktoré s tým súviseli,“ podotkol Mann.

Foto: ilustračné

Pod Urpínom sa spomínalo na rómsky holokaust
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM