Ľubomíra Karmanová Samospráva

Nedarilo sa im nájsť prácu, teraz v Bystrici vyhŕňajú rukávy: Takto nezamestnaní skrášľujú mesto

Banskobystričania, ktorým sa nedarilo nájsť si prácu viac ako rok, dostali šancu. Vyhrnuli rukávy a pracujú na skrášľovaní nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Nedarilo sa im nájsť prácu, teraz v Bystrici vyhŕňajú rukávy: Takto nezamestnaní skrášľujú mesto
Zdroj: Dnes24.sk

Od začiatku júla pracuje vo vybraných lokalitách Banskej Bystrice niekoľko Banskobystričanov, ktorým sa nedarilo zamestnať viac ako 12 mesiacov. „Chceme, aby neúspešní uchádzači o zamestnanie dostali šancu. Osobne som sa s nimi stretol, poďakoval im, vypočul si ich životné príbehy a problémy," hovorí primátor mesta Ján Nosko.

K aktivitám, ktorými prispievajú k skrášleniu nášho mesta patrí maľovanie hrdzavých zábradlí. Prvé výsledky sú viditeľné už pri vstupe do Banskej Bystrice na Kremničianskom moste. Nový červeno-biely šat dostane do konca septembra aj zábradlie na Radvanskom moste, Hronskom predmestí a lokalita na križovatke s Nám. Slobody.

"Vypracovali sme zoznam činností, pri ktorých vieme ich potenciál a chuť pracovať využiť aj naďalej. Budeme sa snažiť nájsť model a nastaviť systém tak, aby to nebola jednorazová, ale celoudržateľná aktivita,“ doplnil primátor.

Otázkou je, či sa po ukončení projektu „Podpora zamestnávania UoZ“ dokážu opäť uplatniť a zaradiť do pracovného života. Pracovať aj naďalej chcú všetci, ktorí sa vďaka samospráve a Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o., zaradili do riadneho zamestnaneckého pomeru. Počas jedného mesiaca si stihli vytvoriť pracovné návyky, sú zodpovední, dochvíľni a odhodlaní pracovať.

„Vieme o problémoch týchto ľudí a snažíme sa im byť akýmsi tunelom. Ním sa očisťujú od problémov, ktoré spôsobila ich nezamestnanosť. Už teraz sú z nich hotoví ľudia, ktorí sa adaptovali do každodenného pracovného procesu,“ hovorí Zuzana Lešníková, riaditeľka Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých.

Po ukončení projektu im chce samospráva pomôcť. „Aktivít, ktoré urobia Banskú Bystricu krajšou je mnoho – pravidelná údržba miestnych komunikácií, verejných plôch, odstraňovanie nelegálnych skládok, čistenie chodníkov od buriny a pod,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Ľudia vyhŕňajú v Bystrici rukávy a skrášľujú mesto
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM