Aktualizované Jakub Forgács Samospráva

NEČAKANÝ úvod zastupiteľstva: Gogola na protest opustil zasadnutie, sálou znelo hanba a fúj!

Banskobystrický primátor Peter Gogola sa hneď v úvode posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) v tomto funkčnom období postaral o nečakaný úvod. Z rokovania na protest odišiel.

Ilustračný obrázok k článku NEČAKANÝ úvod zastupiteľstva: Gogola na protest opustil zasadnutie, sálou znelo hanba a fúj!
Zdroj: TASR

Banskobystrický primátor Peter Gogola sa hneď v úvode dnešného posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) v tomto funkčnom období postaral o nečakaný úvod. Z rokovania zastupiteľstva na protest odišiel. Od niektorých poslancov si za to pri odchode vyslúžil slová ako „hanba“ a „fúj“.

„Zvažoval som, či zvolať 31. zasadnutie. Atmosféra pred komunálnymi voľbami je krajne napätá. V lokálnych médiách som kritizovaný a zosmiešňovaný a aj výsledky mojej práce. Odmietam byť figúrkou predvolebnej frašky, som tým znechutený,“ reagoval pred 22 prítomnými poslancami Gogola. „Nechcem byť partnerom ľuďom, ktorí sú figúrky bez politickej morálky popoťahované pánom Pellegrinim,“ dodal. Gogola vzápätí opustil rokovaciu sálu.

Z jeho prístupu zostal predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer–SD Ladislav Topoľský zaskočený. „Som prekvapený, že posledné zastupiteľstvo nedotiahol pán primátor do konca. Treba oddeliť, čo je predvolebná kampaň a čo patrí k povinnostiam primátora a poslancov,“ konštatoval Topoľský. Podľa neho primátor i poslanci majú povinnosť dotiahnuť svoj mandát do konca, aby prerokovali všetky predložené body programu.

„Uráža ma znevažovanie výsledkov mojej práce a počúvať reči skupiny poslancov, ktorí demagogicky prekrúcajú skutočnosti. Preto som sa rozhodol odovzdať vedenie schôdze pani viceprimátorke,“ povedal Gogola. Rozhodol sa tesne pred začiatkom zasadnutia. Na otázku, že jeho náhly odchod vnímajú niektorí poslanci ako útek, primátor reagoval: „Dá sa to vnímať rôznym spôsobom. Pre mňa títo ľudia nie sú partnerom na diskusiu. Sú to ľudia bez politického názoru, ktorí sú ovládaní z politickej centrály. Nevidím dôvod s nimi diskutovať.“

V programe dnešného MsZ bol aj rozpočet mesta na rok 2015. Ten mal predkladať práve primátor, no jeho návrh neprešiel finančnou komisiou a ani mestskou radou. Poslanci za Smer-SD, ktorí majú väčšinu v „malom“ parlamente, už dopredu avizovali, že návrh rozpočtu nepodporia. Nielenže im ho primátor predkladá neskoro, ale obsahuje aj veci, ktoré mu už viackrát vyčítali. Návrh rozpočtu mesta podľa očakávaní napokon neprešiel. Ako uviedol Gogola, očakával to. Banská Bystrica tak už štvrtý rok po sebe začne nový rok v rozpočtovom provizóriu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM