Jakub Forgács Rôzne

Nečakaný nárast výskytu chrípky: V našom kraji až o vyše 25 percent!

Napriek tomu, že 20. kalendárny týždeň je posledný, v ktorom sa oficiálne vydáva štatistika vývoja chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), pretože v podstate končí chrípková sezóna, dnešné čísla o vývoji chorobnosti tomu nenasvedčujú.

Ilustračný obrázok k článku Nečakaný nárast výskytu chrípky: V našom kraji až o vyše 25 percent!
Zdroj: TASR

Doterajší pokles týchto ochorení vystriedal na základe hlásení 54 percent lekárov pre deti a dorast a 48 percent lekárov pre dospelých v Banskobystrickom kraji vzostup najmä ochorení na chrípku. „V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým ostal na rovnakej úrovni, výskyt CHPO vzrástol o viac ako 25 percent,“ informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva kraja v prípade ARO nižší o 17 percent a v prípade CHPO až o polovicu. V 20. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 3376 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť 1 113 osôb na 100 000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 198 prípadoch, čo je chorobnosť 60 osôb na 100 000 obyva­teľov, uviedla Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, kde evidujú lekári 522 prípadov. Nasledujú okresy Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Banská Bystrica. CHPO najviac postihli pacientov v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Poltár a Banská Štiavnica, dodala Tolnayová. Z 2,9 na 3,2 percenta vrástol v porovnaní s 19. kalendárnym týždňom aj počet komplikácií. Najviac (5,1 percenta) sa ich vyskytlo vo vekovej skupine ekonomicky činného obyvateľstva, 4,6 percenta ich bolo v skupine žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom adolescenti a seniori.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM